DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Indonesische Omnibuswet bedreigt zwaarbevochten arbeidsrechten

In Indonesië is de Omnibuswet aangenomen die een bedreiging vormt voor zwaarbevochten arbeidsrechten. Afgelopen maanden was er ernstige kritiek op de wetsvoorstellen vanuit vakbonden, NGO's, academici en andere maatschappelijke groeperingen. Die kritieken hadden vooral  betrekking op het arbeidscluster in de wet. Nu de wet is aangenomen zijn er in het hele land stakingen en demonstraties.

Het doel van deze nieuwe wet is om investeringen naar Indonesië te trekken en banen te creëren. De vraag is echter of de Omnibuswet dit effect zal hebben. Omdat de inhoud van de wet de bestaande arbeidsrechten van werknemers ondermijnt, zoals het verlagen van lonen, die over het algemeen ver onder een leefbaar loon liggen, van werknemers en het verlengen van hun werktijden. De wet ondermijnt ook de werkzekerheid en sociale bescherming van werknemers.
 

 

Ondermijning van arbeidsrecht, mensenrechten en zelfs de Pancasila

Bovendien ondermijnt de wet niet alleen het arbeidsrecht, maar ook de mensenrechten. De wet in tegenspraak met de mondiale duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die Indonesië heeft onderschreven, en zelfs met Pancasila, de Indonesische staatsfilosofie, die sociale rechtvaardigheid voor alle Indonesische mensen hoog in het vaandel draagt.

CNV Internationaal roept de regering van Indonesië op om de wet via eventuele juridische procedures in te trekken. Ook bij de Tweede Kamer is aandacht voor de noodzaak van aanpassing gevraagd. Het is nu nog niet te laat om een ​​correctie aan te brengen op het besluit om de wet aan te nemen en alsnog de dialoog aan te gaan met vakbonden over het arbeidscluster in de Omnibuswet. 

 

Het is niet te laat om ​​correcties aan te brengen 
en in dialoog te treden met vakbonden
over het arbeidscluster in de Omnibuswet.

CNV Internationaal betuigt steun aan de arbeiders en vakbonden in Indonesië die vreedzaam actievoeren en opkomen voor hun opgebouwde rechten die aangetast worden door de Omnibuswet. Ook Europese kledingmerken en bedrijfsverenigingen hebben in een brief aan president Widodo hun bezorgdheid geuit over het arbeidscluster in de Omnibuswet.

 

Gezamenlijke brief van CNV Internationaal met andere Nederlandse kleding- , fair trade, mensenrechten- en milieuorganisaties aan de Indonesische regering

Gezamenlijke brief van (kleding)merken over fundamentele arbeidsrechten en de Omnibuswet 

Publicatiedatum 07 10 2020