DonerenNieuwsbrief
Home

Noorse prijs voor Cambodjaanse partner

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

De Cambodjaanse vakbondsorganistie van werknemers in de kledingfabrieken C.CAWDU heeft de Noorse Arthur Svensson-prijs 2012 gewonnen. C.CAWDU werd geselecteerd uit 76 nominaties vanwege “moed en inzet voor fatsoenlijk werk in de kledingfabrieken”. CNV Internationaal steunt het werk van deze jonge vakbondsorganisatie  en feliciteert C.CAWDU met deze prijs.
De winnaar van de Arthur Svensson Internationale Prijs voor Vakbondsrechten, ontvangt een bedrag van 500.000 NOK prijs (EUR 64.000). De prijs is drie jaar geleden ingesteld en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden opkomt voor de rechten van werkenden. Op 14 juni wordt de prijs uitgereikt.

Solide basis

Volgens de Noorse organisatie voert C.CAWDU in Cambodja ”een indrukwekkende en aanhoudende strijd voor fatsoenlijk werk in de textielindustrie, voor een leefbaar loon, veilige werkomstandigheden en fundamentele, democratische rechten. “C.CAWDU heeft een solide basis, een groot organisatievermogen en is (in de regio) baanbrekend op het gebied van collectieve onderhandelingen.”
Vakbondsactiviteiten in Cambodja zijn niet zonder gevaar. Ernstige repressie zoals arrestaties en doodsbedreigingen zijn helaas geen uitzondering. Ook gebeurt het regelmatig dat vakbondsleiders worden ontslagen.

Bron van werkgelegenheid

De textielindustrie is een belangrijke bron van werkgelegenheid in Cambodja. Er werken meer dan 300.000 Cambodjanen, meest vrouwen. Kleding is de belangrijkste exportsector. In 2010 en 2011 groeide de sector maar liefst  25% procent. Ondanks deze groei is het minimumloon slechts 61 USD per week. Dat is slechts ongeveer de helft van wat nodig geacht wordt om te voorzien in de basisbehoeften.

Grote spelers

Bij de bekendmaking deed Leif Sande, voorzitter van het Noorse committee een oproep aan de grote spelers in de kledingsector - zoals H & M en GAP - om nu ook hun verantwoordelijkheid te nemen.

Publicatiedatum 23 05 2012