DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Nieuwe ILO aanbeveling voor informeel werkenden

Sociale partners uit de hele wereld maken met ILO aanbeveling 204 afspraken over de overgang van de informele naar de formele economie.

In Genève is de eerste weken van juni de jaarlijkse conferentie van de ILO, de internationale arbeidsorganisatie van de VN, gehouden. Wereldwijd hebben steeds minder werkenden vast werk. Sociale partners uit de hele wereld werkten daar aan een Aanbeveling over de overgang van deze informeel werkenden naar de formele economie. Het CNV nam deel aan het comité dat overeenstemming moest bereiken over deze Aanbeveling 204 over de ‘overgang van de informele naar de formele economie’.

Minder rechten en onzekerder inkomen

De aanbeveling gaat onder andere over het versterken van de arbeidsrechten en verbeteren van de arbeidsomstandigheden van werknemers in de informele economie. Volgens cijfers van de ILO is in ontwikkelingslanden 40 tot 80 procent van de werknemers werkzaam in de informele economie.

Deze werknemers hebben veel minder rechten en een onzekerder inkomen dan werknemers in de formele economie. Andere comités spraken over de koers van de ILO rond sociale bescherming en fatsoenlijk werk en het MKB. Ook zijn de ergste gevallen van arbeidsrechtenschendingen in de wereld onder de loep genomen, onder meer in notoire probleemgevallen als Colombia en Cambodja.

De gevolgen van robitisering en flexibilisering

In zijn openingstoespraak sprak de directeur-generaal van de ILO, Guy Ryder, over de gevolgen van zaken als robotisering en flexibilisering voor de arbeidsmarkt. De discussie hierover is een van de aandachtspunten in het hervormingsproces van de ILO, dat Ryder gelanceerd heeft in de aanloop naar het 100-jarig bestaan van de VN-organisatie in 2019.

Meer informatie:
Ways out of informality (ILO website)
Global rights index van de ITUC

Meer over (ILO) arbeidsnormen
De belangrijkste internationale arbeidsnormen

Publicatiedatum 19 06 2015