DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Niet bij normen opstellen alleen

Voorzitters CNV en Amnesty overhandigden onlangs protesthandtekeningen in de Colombiaanse ambassade

ILO-weblog 5. Het is goed dat het bij de ILO niet bij het opstellen van normen alleen blijft. De ILO stimuleert ook de implementatie ervan. En bespreekt de voortgang. Situaties die zeer zorgelijk zijn komen op tafel tijdens de conferentie. Die aandacht zet landen onder druk om te werken aan verbetering. Het CNV heeft eerder dit jaar ook aandacht gevraagd voor de problemen in Colombia. Colombia staat al jaren nummer 1 op de lijst van gevaarlijke landen voor vakbondsmensen. De collega’s van CNV partnerorganisatie CGT lopen grote risico’s. Eigenlijk een wonder dat er nog vakbonden functioneren in Colombia.

Sinds begin  2008 zijn er al 28 mensen vermoord. Een toename van 71 procent vergeleken met vorig jaar. Sinds 1986 zijn er 2.500 vakbondsmensen vermoord. Bij 97% van die moorden is de schuldige niet veroordeeld. 

Daarbij wordt het werknemers moeilijk gemaakt zich te organiseren in Colombia. En er is slechts weinig voortgang op het gebied van sociale dialoog. Deze problematiek hoort hier thuis op de agenda van de conferentie. De tripartiete partners hebben serieus gesproken en vastgesteld dat er echt nieuwe stappen verder moeten worden gemaakt. Dat klinkt misschien wat algemeen.

Toch betekent het heel wat dat er zoveel internationale aandacht voor de situatie van Colombiaanse vakbondsleiders. Hopelijk levert de extra druk die dit met zich meebrengt een doorbraak op. Namelijk dat de drie partijen ook in Colombia serieus, met respect voor elkaar, om tafel gaan en problemen het hoofd zullen bieden. Geneve, 3 juni 2008
Margreet Vrieling

Meer
alle weblogs vanuit Genève waar tot 13 juni de VN organisatie voor arbeid ILO haar jaarlijkse vergadering houdt

Publicatiedatum 05 06 2008