DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Nederlandse vissers steunen vissers in Madagaskar via CNV Internationaal

Dankzij een bijdrage uit de Nederlandse cao voor de trawl-visserij kon de vakbond van vissers op Madagaskar een schip (een zogenoemde “pirogue”) aanschaffen. “Goed dat we op deze manier via CNV Internationaal collega’s in moeilijke omstandigheden ver weg kunnen steunen om zelf fatsoenlijk in hun levensonderhoud te voorzien”, zegt Wietze Kampen die bij CNV Vakmensen bestuurder is voor de visserij sector.

Vissersbond FECPAMA, (aangesloten bij vakcentrale SEKRIMA in Madagaskar) kocht een piroque (1,5 ton, zeilend, met uitlegger, voor 6 personen) compleet met netten (2 maten mazen), loden netverzwaring, reparatielijnen, een anker, reddingsvesten en een GPS.

Proefvaart

Afgelopen februari heeft de eerste proefvaart van de pirogue plaatsgevonden in een kustplaatsje in het noordwesten van Madagaskar. De opbrengst was 93 kg (zie foto). “Nog heel weinig, maar het is nog geen seizoen”, aldus één van de vissers. “Het net met de kleinere mazen gebruiken we bij volle maan”, vertelt zijn collega: ”dan zwemmen er andere vissen”

Koelen en roken

Toen het plan voor dit project werd besproken met de vissers, werd ook besloten om de vrouwen die de vis verkopen in hun werk te ondersteunen. De vrouwen verkopen niet alleen de verse vis, maar roken ook een deel van de vis om die te kunnen bewaren om later te verkopen. Er is een koelkast gekocht om op de markt ijs te kunnen bewaren en de vrouwen hebben plastic bakken gekregen voor de verwerking van de vis.

Bij de foto's: Behalve het schip werd ook toebehoren gekocht zoals netten (2 maten mazen), loden netverzwaring, reparatielijnen, een anker, reddingsvesten en een GPS (Foto's FECPAMA).

De vissers en de vrouwen zijn erg blij met deze steun van de Nederlandse vissers. Hierdoor kunnen ze beter in hun eigen levensonderhoud voorzien.

CNV Internationaal draagt bij aan fatsoenlijk werk in ontwikkelingslanden ondersteunt het werk van vakbonden in ontwikkelingslanden, deels ook met middelen vanuit de sectoren. Lees er meer over

Zo werken IC CAO projecten

Publicatiedatum 04 04 2018