DonerenNieuwsbrief
Home

Moord op huishoudelijk werkers symptomatisch voor wijdverbreid probleem

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer
Huishoudelijk werkers in uniform

Van de Human Rights Watch ontvingen wij een bericht over de brute moord op twee Indonesische huishoudelijk werkers. Dit geval benadrukt nogmaals dat de Saudische regering werkgevers onvoldoende op hun verantwoordelijkheid aanspreekt wanneer het gaat om ernstige mishandeling, aldus de Human Rights Watch. Twee andere Indonesische werkers die ernstig gewond zijn geraakt ten gevolge van mishandeling verblijven nog op de Intensive Care.

Beschuldigd van zwarte magie
De in totaal vier huishoudelijk werkers werden door de familie waarvoor zij werkten beschuldigd van het uitvoeren van zwarte magie bij de 10-jarige zoon van de werkgever. Volgens de Human Rights Watch onderneemt de regering geen actie om de werkgevers die hun huishoudelijk personeel mishandelen aan te pakken: werkgevers worden niet vervolgd.

Uitbuiting en mishandeling veelvoorkomend probleem

Naar schatting werken er zo'n 2 miljoen vrouwen uit Indonesië, Sri Lanka en de Filippijnen als huishoudelijk werkers in Saudi-Arabië. Zij verkeren in een kwetsbare positie en worden structureel onderbetaald, maken lange werkdagen, zijn gebonden aan het huis waar ze werken en vaak slachtoffer van verbale, lichamelijke of seksuele mishandeling. Het is schrijnend om te constateren dat de slachtoffers vaak op hun beurt juist beschuldigd worden van diefstal, of van overspel wanneer ze verkracht zijn.
Zo zijn er gevallen waarin huishoudelijk werkers die verkracht zijn door hun werkgever en vervolgens zwanger zijn geraakt, veroordeeld worden tot een gevangenisstraf en zweepslagen. Drie maanden geleden werd een Indonesische huishoudelijk werker veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en 2.000 zweepslagen voor het uitoefenen van hekserij. Pas een maand na de veroordeling door de rechtbank werd de Indonesische ambassade geïnformeerd over deze zaak.

Geen eerlijke berechting
Buitenlandse huishoudelijk werkers hebben in Saudi-Arabië te maken met een rechtssysteem waarin van een eerlijk proces geen sprake is. Zij hebben geen toegang tot vertalers, een advocaat of zelfs basale informatie over hun eigen zaak. De Saudische regering doet er vaak maanden of jaren over om de ambassades en consulaten van de landen van herkomst te informeren over hun ingezetenen die in ziekenhuizen zijn opgenomen, of zijn gearresteerd. Toegang tot hulp door de eigen ambassades wordt op deze manier voor migranten geblokkeerd.

Slepende zaken
Soms kunnen rechtszaken jarenlang voortslepen. Nour Miyati, uit Indonesië, werd in 2005 opgesloten door haar werkgever, lichamelijk en verbaal mishandeld en kreeg geen eten. Uiteindelijk verloor zij haar vingers, doordat het weefsel in de onbehandelde wonden afstierf. Zij werd op haar beurt aangeklaagd omdat zij haar werkgever vals beschuldigd zou hebben en werd veroordeeld tot 79 zweepslagen. De aanklacht en het bijbehorende vonnis werden uiteindelijk door een hoger gerechtshof vernietigd. Miyati wacht na deze verschrikkingen nog steeds op zowel een definitieve schadevergoedingsregeling tussen haar en haar voormalig werkgever als op een besluit over de mogelijkheid om terug te keren naar Indonesië.

Veel gevallen van mishandeling niet gemeld
De Saudische autoriteiten en de ambassades en consulaten van de landen van herkomst van de huishoudelijk werkers ontvangen jaarlijks duizenden klachten over mishandeling en uitbuiting. Vermoed wordt er bovendien veel van dergelijke incidenten niet gemeld worden ten gevolge van de geïsoleerde positie van de migranten, de macht van werkgevers om migranten te laten deporteren en het gebrek van de huishoudelijk werkers zelf over hun rechten. CNV Internationaal maakt zich sterk voor de positie van huishoudelijk werkers

Publicatiedatum 23 08 2007