DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Mooi strak, zo'n eerlijk pak

Vrijdag 10 september jl. heeft CNV-voorzitter Jaap Smit de onlangs aangetreden Nederlandse ambassadeur voor de Millenniumdoelen, Christiaan Rebergen in een eerlijk pak gehesen. Rebergen is lid van de delegatie van Nederland op de VN-top over de Millenniumdoelen in New York. Het CNV heeft de Nederlandse regering opgeroepen, om daarbij meer aandacht te besteden aan eerlijke productie en handel van onder meer kleding. Meer dan achtduizend mensen hebben daarvoor een petitie ondertekend. “Veel producten in Nederlandse winkels, worden gemaakt in ontwikkelingslanden, waar de arbeidsrechten van de makers niet worden nageleefd,” licht Jaap Smit toe. “Eerlijke productie en handel vormen steeds belangrijkere manieren om armoede tegen te gaan. Denk daarbij aan de kolenmijnen in Colombia en Zuid-Afrika, waarmee Nederlandse energiebedrijven zaken doen, maar ook aan de kledingindustrie in Cambodja, waar de spanningen onlangs enorm zijn opgelopen door salarisonderhandelingen. Vakbondsmensen werden bedreigd met arrestaties als ze niet zouden inbinden.”

Christiaan Rebergen onderschrijft de rol van vakbonden in ontwikkelingslanden: “Ook in daar moeten de belangen van mensen op de werkvloer verdedigd worden. Vakbonden zijn hierbij een onmisbare schakel. Ik waardeer de inspirerende inzet van het CNV, want meer eerlijke handel en kleding is absoluut nodig om de millenniumdoelen te halen.”

De handtekeningenactie maakt deel uit van de campagne ‘Eerlijke Kleding? Draag het uit!’ en vond brede steun onder de CNV-bonden. De actie werd mede ondersteund door de Fair Wear Foundation en de daarbij aangesloten kledingbedrijven EcoCouture, Expresso, Filippa K, Mayerline, McGregor, Studio Jux en Suit Supply.

Ook Trouw besteedde aandacht aan de actie.

Foto: Erik Kottier

Publicatiedatum 13 09 2010