
Van een pensioen van slechts 20 Euro kun je ook in Moldavië niet rond komen. Het mag dan wel het armste land in Europa zijn, maar het levensonderhoud is niet goedkoop. Zo ben je voor de huur van een flat in Chisinau al 100 Euro kwijt per maand. En wil je in een ziekenhuis geholpen worden, dan moet je fors bijleggen.
De gemiddelde levensverwachting ligt in Moldavië op 67 jaar. De mannen werken officieel door tot ze 60 zijn en de vrouwen tot 57 jaar. Een maandloon ligt rond de 120 Euro per maand. Dus als je na je pensioen ineens van 20 Euro moet rondkomen, is dat nauwelijks te doen. Enige uitzondering zijn ambtenaren, werknemers in de bank en verzekeringen en sinds een jaar de onderwijzers. Zij krijgen nu 200 Euro dankzij de lobby van de Onderwijsbond van vakbondsorganisatie CNSM. Bejaarden werken in het plantsoen
Op het platteland hebben veel ouderen ter aanvulling een moestuin. Maar in de paar steden die Moldavië rijk is, moet men het vooral hebben van verlenging van het contract na hun 60e bij de werkgever. Of ouderen verkopen bloemen of koekjes langs de weg of doen plantsoenwerkzaamheden. Zo proberen ze nog wat bij te verdienen.
In de dorpen is nauwelijks werk te vinden. Veel mensen trekken daarom naar de stad of vertrekken naar het buitenland voor een baan. Kinderen en ouderen blijven achter. De onderwijsbond merkt dit ook. Dorpsscholen vinden maar moeilijk jongere docenten. Jongeren willen daar niet graag werken.
Starterssalarissen in het onderwijs verdubbeld
Gelukkig hebben ze afgelopen jaar succes geboekt. Het salaris van startende leraren is verdubbeld. Hierdoor is het nu aantrekkelijker om voor een baan in het onderwijs te kiezen. Toch blijft het moeilijk de leraren die eigenlijk met pensioen moeten in de dorpen te vervangen. Gelukkig willen een heel aantal van hen wel na 60ste of 57 ste blijven werken om hun pensioen aan te vullen. Maar dat komt de kwaliteit van het onderwijs niet altijd ten goede.
Het is zelfs niet ongebruikelijk dat leraren hun salaris aanvullen met een vrijwillige bijdrage van ouders. Maar steeds meer werkenden vertrekken uit de dorpen. Dat heeft dus gevolgen voor het inkomen van de leraren. Er gaan steeds meer geruchten kinderen die achterblijven in de dorpen een deel van het geld van hun ouder(s) moeten afdragen. Dat begint al op het postkantoor. De beambte geeft ze de brief met inhoud pas af na ontvangst van een deel van het geld. Maar ook de buurvrouw en de leraar willen een deel. Dit maakt het voor de kinderen nog moeilijker om rond te komen en hun school af te maken.
Dit zijn nog eens complexe economische en demografische vraagstukken waar de onze partner vakbond zich middenin bevindt. CNSM zet zich in via de weg van sociale dialoog en tripartiet overleg. Want dit soort zaken kun je niet alleen oplossen. Nu maar hopen dat de communistische partij eind deze maand niet weer aan de macht komt. Dan valt er weinig meer te overleggen.
Karen Bouwsma, 2 november 2010 Meer over CNV Internationaal en Moldavië
Publicatiedatum 03 11 2010