Adidas is de officiële sponsor voor de Olympische spelen in Londen 2012. Het bedrijf boekte een record verkoop van ruim 12 miljard. Van bedrijven die sponsor zijn van de Olympische Spelen zou je verwachten dat ze zelf ook de Olympische waarden hoog in het vaandel voeren, Maar de mensen die de sportartikelen maken, verdienen een karig loon. Met hun arbeidsomstandigheden en werknemersrechten is het slecht gesteld. Mlathi uit Indonesie maakt shirts voor Adidas en vertelt over haar werk.
"Ik ben 36 jaar en werk al 9 jaar in de kledingindustrie. Ik ben naaister in een fabriek die shirts voor Adidas maakt. Een contract op papier heb ik niet, al werk ik hier wel vast. 90% werkt hier niet vast, maar krijgt steeds alleen tijdelijke contracten.

Ik verdien Rp.1,121,000 (94 euro) per maand. Dat is minder dan het minimumloon dat hier Rp.1,173,250 (97,44 euro). Dat is niet genoeg om goed te eten en daarvan kan ik niet meer huren dan een kamer van 3 x 4 m, zonder eigen sanitair. Overwerk kun je niet weigeren hier. Als je wel weigert wordt je eruit gewerkt. Ik heb wel jaarlijks recht op vrije dagen en betaald zwangerschapsverlof, maar ik heb geen ziektenkostenverzekering. Er zijn binnen mijn fabriek 3 vakbonden. Zelf ben ik lid van de GARTEKS KSBSI (CNV Internationaal steunt deze Indonesische vakbondsorganisatie, red.). Zij onderhandelen voor ons met de bedrijfsleiding. Kortom, besluit Mlathi "ik kan de eindjes niet aan elkaar knopen van dit loon. Ik sta vaak onder druk en het bedrijf respecteert mijn rechten als werknemer niet."
Beleid en werkelijkheid bij Adidas
Volgens het officiële beleid van Adidas moet het inschakelen van contractarbeiders beperkt worden. “Toeleveranciers mogen geen werknemers inhuren op contractbasis als middel om hen het correcte inkomen en voorzieningen, en rechten te onthouden, die wel gelden voor werknemers in vaste dienst. Verder mogen toeleveranciers geen contractarbeiders inhuren op permanente basis, of steeds weer op korte termijn contracten, om te voorzien in de normale behoefte aan arbeidskracht van de fabriek. Playfair 2012
In aanloop naar de Olympische Spelen 2012 in Londen voeren vakbondsorganisaties uit de hele wereld samen campagne onder de naam Playfair 2012 voor eerlijke productie van Olympische (sport)kleding. De Playfair 2012 campagne roept Adidas op om losse contracten in de productieketen strikt te beperken en een leefbaar loon te betalen. Want het minimumloon in Indonesie is nog steeds minder dan de helft van wat nodig is voor de normale levensbehoeften.
Dit interview is gehouden door Garteks KSBSI, Mlathi is niet haar echte naam, ze wilde ook niet herkenbaar op de foto
Meer
- Wat er inmiddels bereikt is: Playfair 2012 heeft met de organisatoren van de Olympische Spelen van 2012 in Londen afgesproken dat in alle contracten standaardvoorwaarden opgenomen worden over fatsoenlijk werk.
- An Overview of Working Conditions in Sportswear Factories in Indonesia, Sri Lanka & the Philippines (PDF)
Publicatiedatum 09 07 2012