DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Minimumloon in Cambodja nauwelijks verhoogd

Het minimumloon voor textielarbeiders in Cambodja wordt verhoogd naar $204 vanaf januari 2024. Dit komt neer op een loonsverhoging van slechts $4. Dit nieuws komt als een zware teleurstelling voor de onafhankelijke vakbonden. De vakbonden hadden in eerste instantie een eis van $213 ingediend, terwijl de gemiddelde maandelijkse uitgaven in Cambodja worden geschat op $500.

Een sprankje hoop 

De Fair Work Monitor van CNV Internationaal en haar Cambodjaanse vakbondspartners laat alarmerende resultaten zien over de levensomstandigheden van kledingwerkers in Cambodja. De bevindingen geven aan dat de situatie van de arbeiders sinds de vorige pilotstudie in 2022 enorm is verslechterd. 

Door de inflatie zijn de maandelijkse uitgaven fors gestegen, terwijl het gemiddelde loon van kledingwerkers lager is dan vorig jaar. Dit komt onder andere doordat arbeiders minder overuren kunnen draaien. Als gevolg hiervan blijkt dat meer mensen een lening nodig hebben om dagelijkse uitgaven als eten te betalen. 

Zowel de nationale overheid, werkgevers en vakbonden hebben een belangrijke rol in het creëren van goede arbeidsomstandigheden en fatsoenlijke lonen in de kledingsector in Cambodja. Maar zij kunnen dit niet alleen. Het is van groot belang dat ook kledingmerken en internationale overheden hun verantwoordelijkheid nemen. 

Reactie van de vakbonden

"Als vakbonden, vertegenwoordigers van werknemers, maatschappelijke organisaties en internationale organisaties die zich inzetten voor arbeidsrechten en mensenrechten in Cambodja, willen we onze diepe teleurstelling uitspreken over het feit dat werknemers geen minimumloon van 213 dollar per maand kunnen verdienen in 2024. De Nationale Raad voor het Minimumloon heeft ook erkend dat het inkomen van werknemers daalt terwijl de inflatie sterk toeneemt, waardoor werknemers het moeilijker krijgen."

Op basis van bovenstaande zorgen doen de vakbonden de Cambodjaanse regering 12 voorstellen:  

 1. Verhoog het minimumloon naar $213 in 2024.
   
 2. Neem een korte periode om de lonen verder te verhogen naar $300-500 voor de lange termijn.
   
 3. Overweeg een voedingsprogramma door werkgevers te vragen de werknemers een gratis lunch te geven of elke werknemer te steunen met $1 per dag.
   
 4. Wees transparant over de winsten van werkgevers en bevorder cao-onderhandelingen op sectoraal niveau.
   
 5. Hou de inflatie onder controle en compenseer werknemers, vooral voor voedsel en benzine.
   
 6. Neem dringend stappen om de nationale begroting te herzien en overweeg om de schulden van werknemers te verlichten (herstructureer aflossingen op leningen).
   
 7. Verlaag de prijs van elektriciteit en water voor werknemers en vergroot de inzet om elektriciteit en water beschikbaar te maken voor werknemers die in afgelegen gebieden wonen.
   
 8. Vraag het bedrijf om (gratis) vervoer of $15 per maand als reiskosten vergoeding.
   
 9. Verzoek het nationale sociale zekerheidsfonds om werknemers en mensen ouder dan 60 jaar te registreren om gezondheidszorg en pensioen te ontvangen.
   
 10. Zorg dat informele werkers ook een verzekeringskaart kunnen aanvragen voor het Nationaal Sociale Zekerheidsfonds.
   
 11. Bedrijven moeten ontslagen vakbondsleiders weer in dienst nemen. Geef deze vakbondsleiders een schadevergoeding en stop alle rechtszaken tegen hen.
   
 12. Geef illegale onderaannemers hoge boetes en stop hen.
   

Publicatiedatum 28 09 2023