DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Makers en merken moeten handen ineen slaan voor fair fashion

Kledingmerken en de makers van hun producten moeten nauwer samenwerken om tot een eerlijke kledingindustrie te komen. Dat zeggen Fair Wear, CNV Internationaal en Mondiaal FNV middenin de Dutch Sustainable Fashion Week.

‘De miljoenen mensen die onze kleding maken, verdienen te weinig om van te kunnen leven’, zegt Margreet Vrieling van Fair Wear. ‘Duurzame, blijvende oplossingen komen alleen tot stand als je alle spelers in deze enorme industrie bij elkaar brengt.’ Dat zijn de makers van de kleding, de fabriekseigenaren, politici, vakbonden en de mensen die werken op de hoofdkantoren van de kledingmerken.

Makers en merken

'Nederlandse kledingmerken die eerlijk zaken willen doen, kunnen daarin een belangrijke rol spelen', benadrukt Marit Maij van CNV Internationaal. 'Heel concreet door het gesprek aan te gaan met de vakbonden in de fabrieken. En door leefbaar loon op de agenda te zetten bij hun onderhandelingen met leveranciers.' 
 

Ondanks stapsgewijze verbeteringen verdienen Cambodjaanse kledingarbeiders nog steeds geen leefbaar loon (foto Bas de Meijer voor CNV Internationaal)

Een voorwaarde voor samenwerking tussen makers en merken is versterking van de positie van lokale vakbonden om zo goed mogelijk de zaak van de arbeiders te bepleiten en het verantwoordelijk houden van kledingmerken. 'Werknemers en vakbonden moeten kledingmerken kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheid', zegt Vrieling. 'Daarom is veel werk ook hier in Nederland nodig, om merken te gidsen naar een eerlijke manier van zakendoen.’

Samen naar een eerlijke kledingindustrie

Fair Wear, CNV Internationaal en Mondiaal FNV werken met kledingmerken in Europa en met fabrieken en arbeiders in Azië en Afrika samen aan betere arbeidsomstandigheden. De organisaties vormen samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken een partnerschap.

 

Hoe bedrijven dat gesprek met de makers en de vakbonden die hen vertegenwoordigen in praktijk kunnen aanpakken ?

 

Checklist - Tool - Sociale dialoog 

Hoe CNV in praktijk werkt aan een eerlijk werk in de kledingindustrie ?

Een voorbeeld uit Indonesië

Publicatiedatum 09 10 2019