DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Macedonische spoorwegen onveilig

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer

Macedonische machinisten waarschuwen al jaren dat de spoorwegen onveilig zijn.  De locomotieven zijn oud en er is veel achterstallig onderhoud en veiligheidscontroles ontbreken vrijwel. Alleen de trein vanaf de hoofdstad Skopje naar Bitola voldoet aan Europese veiligheidsrichtlijnen. Regelmatig zijn er ongelukken of bijna-ongelukken. Onlangs liep er een trein uit de rails en twee keer dreigde een treinbotsing.  Vakbondsleider Risto Pejovski stelt deze problemen al aan de kaak sinds hij 3 jaar geleden aantrad als voorzitter van de onafhankelijke bond van machinisten. 

De Macedonische Spoorwegen doen echter alles om het functioneren van de bond van machinisten NSSMPM te dwarsbomen. Het kantoor van de bond is gesloten en de leden ontvangen bedreigingen. De arbeidswetgeving zou de machinisten en hun vakbond bescherming moeten bieden. In praktijk wordt die echter niet gehandhaafd.

Kritische vakbondsleden ontslagen

Oliver Derkoski, Algemeen directeur van JSC Transport reageert niet op vragen en weigert de bond te ontmoeten, ondanks de grote onrust onder de werknemers, ook vanwege achterstallige salarisbetalingen.  Vakbondsvoorzitter Risto Pejovski is nu zelfs zonder enige reden ontslagen. De leden van de bond dreigen uit protest nu een staking uit te roepen als de arbeidswetgeving niet gerespecteerd wordt en Pejovski’s ontslag ongedaan wordt gemaakt. CNV Internationaal steunt in Macedonië het werk van de onafhankelijke vakbondsorganisatie UNASM, waarbij de bond van machinisten is aangesloten. Lees meer...

Publicatiedatum 20 11 2012