DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Colombiaans leger zet spionageprogramma’s in tegen vakbondsleiders

Met behulp van illegale profiling en spionageprogrammas volgt het Colombiaanse leger vakbondsleiders, journalisten en mensenrechtenactivisten die betrokken zijn geweest bij de onderhandelingen rond het vredesakkoord. Dat werd onthuld door het tijdschrift Revista Semana. CNV-voorzitter Piet Fortuin en FNV-voorzitter Han Busker maken zich grote zorgen over hun veiligheid en de aantasting van de rechtsstaat. Ook de opbouw van duurzame vrede komt hierdoor verder in gevaar. Samen met de andere Nederlandse organisaties van het Colombia-platform, richten zij zich in een brief tot de Colombiaanse president Duque.  

Onder degenen die bespioneerd werden, is ook vakbondsleider Humberto Correa Gómez, secretaris mensenrechten van vakbond CGT  (partnerorganisatie van CNV Internationaal) .

De omvang van de spionage en de gebruikte middelen doen denken aan militaire inlichtingen- en spionagemethodes uit de tijd van de Colombiaanse burgeroorlog. 

 

 

 

Zelfs nu tijdens de lockdown door de coronacrisis, gaan de bedreigingen en aanslagen op sociale leiders door. Afgelopen maanden maakten mensenrechtenorganisaties melding van vervolging en spionage. Daarbij ging het ook om het stelen van informatie en achtervolging met drones.

De stigmatisering van vakbondswerk gaat door

De overheid heeft een comité voor herstel van de vakbeweging (CONARE) ingesteld. Tegelijk worden vakbonden nog steeds verdacht gemaakt en gestigmatiseerd. Zelfs de leden van dit CONARE worden bespioneerd. Dat geldt ook voor vakbondsleider Humberto Correa Gomez secretaris mensenrechten van vakcentrale CGT, de partnerorganisatie van CNV Internationaal in Colombia. 

Het Colombia Platform roept de Colombiaanse president op verantwoordelijkheid te nemen voor het waarborgen van de vrijheid van meningsuiting en journalisten, mensenrechtenverdedigers en vakbondsleiders te beschermen.

 

Brief van het Colombia Platform aan president Duque van Colombia (Spaanstalig) 

Publicatiedatum 20 05 2020