DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Lef en doorzettingsvermogen in de cementfabriek

Op zijn werkbezoek aan Cambodja bezoekt CNV algemeen secretaris Pieter de Vente een cementfabriek waar een groot deel van het werk wordt uitgevoerd door subcontractors. Aflevering 2:

“Op een kleine drie uur rijden van Phnom Penh ligt de provincie Kampot. De vakbond CLC heeft voor ons geregeld dat we vakbondsleden kunnen spreken van de Building en Woodworkers Trade Union Federation. De verkeersdrukte in de stad tijdens de spits is van een omvang die wij ons in Nederland niet kunnen voorstellen. De spits begint vroeg en komt in drie golven. Het begint met de straatverkopers en de marktlieden. Daarna volgen de mensen die in de industrie en dienstverlening werken. Als laatste komt de publieke sector. De stad staat dan ook geruime tijd vast.  Phnom Penh is uitgestrekt, maar uiteindelijk verandert het straatbeeld. Steeds meer traditionele huizen op palen, koeien en buffels. De beelden van het platteland. We hebben een afspraak in de lunchpauze van de Cambodjaanse collega's op de K-Cement fabriek. Daar werken 960 mensen.

Moed, lef en doorzettingsvermogen

Het bijzondere aan deze fabriek is dat de mensen die er werken grotendeels niet in dienst zijn. Het werk is uitbesteed aan verschillende "subcontractors". De mensen die in de fabriek werken zijn in dienst van die onderaannemers. Met verschillen in de arbeidsvoorwaarden. Ook hier komen we tegen dat persoonlijke moed en lef kunnen zorgen voor het ontstaan van vakbondslidmaatschap, noem het organizing.
Een succesvolle vakbond dankzij deze jonge vakbondsleider (midden)  We spreken bij de K-Cement fabriek met een groep van 30 union-activists, de kaderleden en het lokale vakbondsbestuur. Het succes van deze bond is te danken aan het doorzettingsvermogen van een jonge man van eind twintig.  Hij was eerst ontslagen, kwam na twee jaar terug en begon opnieuw met organizing. Dit keer met succes. Inmiddels is 90% van de medewerkers georganiseerd. De andere 10% durft, kan of wil niet. Zij werken (te) dichtbij het management. 

Vergeleken met de twee sectoren (textiel en hotel) die we eerder bezochten valt ons op dat hier wel een soort van horizontale carrière mogelijk is. Het startsalaris ligt om te beginnen al hoger dan in de toeristische sector en begint rond de 90 dollar. Afhankelijk van het soort werk, kan het door de jaren oplopen tot 300 dollar.

Zwaar, stoffig, heet en soms gevaarlijk

De arbeidsomstandigheden zijn op deze fabriek regelmatig onderwerp van gesprek. Als dat noodzakelijk is, volgt aanpassing. Het werk hier is zwaar, stoffig, heet en soms gevaarlijk. Op deze fabriek worden grote silo’s gebruikt. Bij het schoonmaken gebeurde enkele jaren geleden een dodelijk ongeval. Een medewerker viel in de silo. Het management van de fabriek nam haar verantwoordelijkheid en plaatste hekken. Goed om dit bezoek te brengen en dankbaar dat deze collega's van K-Cement hun lunchtijd aan ons wilden besteden!” Pieter de Vente
Phnom Penh, 14 januari 2015

Meer berichten uit Cambodja:

Ogen en oren tekortCambodjaanse vakbonden verder onder drukGeven en nemen

Pieter de Vente is algemeen secretaris van CNV Vakcentrale en vanuit die hoedanigheid voorzitter van Stichting CNV Internationaal. Voor het eerst maakt hij kennis met het vakbondswerk en de vakbondscollega’s in Cambodja. Deze week deelt hij zijn ervaringen.

Publicatiedatum 14 01 2015