DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Laura 'Dama de Blanco' Pollán overleden

In Havana is Laura Pollán Toledo op 63-jarige leeftijd overleden. Ze was leider van de Cubaanse mensenrechtengroep Damas de Blanco, oftewel de Dames in het wit. Hart- en longproblemen werden haar fataal.
Laura Pollán was het boegbeeld van de moedige Damas de Blanco die al jaren op vreedzame wijze inzetten voor politieke vrijheid.
De Damas de Blanco startten hun protesten na de arrestatie van hun echtgenoten, vaders en zoons op 18 maart 2003. Een groep van 75 schrijvers, journalisten en vakbondsmensen werd opgepakt en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De echtgenoot van Laura Pollán, journalist Héctor Maseda Gutiérrez, was een de gearresteerden. Sindsdien komen de Damas wekelijks na de mis in de Iglesia Santa Rita bijeen voor een gezamenlijke wandeltocht. In maart 2010 weigerde de Cubaanse regering Laura Pollan nog een uitreisvisum voor Nederland. Het Cuba Plaform Nederland (waar CNV lid van is) en Movies that Matter hadden Pollán toen uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de Nederlandse première van de documentaire over de Vrouwen in het Wit van de Australische filmmaakster Gry Winther. In 2005 ontvingen de Dames de Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement. De 75 dissidenten zijn afgelopen jaren geleidelijk vrijgelaten, velen werden echter direct verbannen uit hun land, onder wie vakbondsleider Pedro Pablo Alvarez. Sinds Raúl Castro het roer overnam van zijn broer Fidel, worden er wel in Cuba wel economische hervormingen doorgevoerd. Persoonlijke vrijheden waaronder de vrijheid van organisatie, reizen en  meningsuiting staan nog steeds sterk onder druk.

Publicatiedatum 20 10 2011