DonerenNieuwsbrief
Home

Koenders wil onderzoek naar geweld tegen Colombiaanse vakbonden

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Tijdens zijn bezoek aan Colombia afgelopen maand sprak Minister Koenders ook met vakbondsorganisatie CGT, een partner van De link met referentie: "7508" kon niet worden hersteld CNV Internationaal. Myriam Luz van de CGT reageert positief op het plan van de minister om onderzoek te laten doen naar de moorden op vakbondsmensen. Afgelopen jaar kwamen in het Latijns-Amerikaanse land meer dan 40 mensen om het leven vanwege hun werk voor een vakbondsorganisatie.

'We hopen dat het onderzoek meer ingrediënten zal hebben, zegt Myriam Luz. Dat het ook gaat over de situatie van de familie van vermoorde vakbondswerkers. En dat de achtergronden van de straffeloosheid onderzocht worden. En dat antwoord wordt gegeven op de vraag waarom er geen vakbondsvrijheid is in Colombia.

Bij een dergelijk onderzoek zouden volgens Myriam Luz ook andere vragen aan de overheid gesteld moeten worden. Om een goed beeld van de situatie van werkenden te krijgen is actuele informatie nodig over: 
- hoeveel (lokale) vakbonden er per jaar opgericht worden,
- het aantal CAO's dat wordt afgesloten en
- de hoeveelheid nieuwe leden die zich aansluiten bij vakbondsorganisaties. Meer:
De link met referentie: "7508" kon niet worden hersteld CNV Internationaal steunt vakbonden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die opkomen voor fatsoenlijke werk- en leefomstandigheden voor werkenden in hun land

Publicatiedatum 12 02 2009