DonerenNieuwsbrief
Home

Kick off eerlijk voedsel project

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

“Jullie zijn onze ogen en oren aan de grond” benadrukte een vertegenwoordiger van lobbyorganisatie Fairfood tegen de vakbondsorganisaties GFL uit Ghana, CONSAWU Zuid Afrika, SBSI Indonesië, CMTC Costa Rica en CGT Colombia. Zij waren eind maart in Nederland voor de kick off van een gezamenlijk project gericht op verbetering van arbeidsrechten aan het begin van de voedselproductieketen. Deze organisaties hebben eerder in kaart gebracht hoe de arbeidsomstandigheden nu zijn op plantages en kwekerijen waar bijvoorbeeld ananas, bananen en cacao geteeld worden. En ook in bedrijven die die producten weer verwerken. Fairfood gebruikt die informatie in gesprekken met bedrijven in Europa om hen aan te sporen hun productieketen van begin tot eind duurzamer te maken. En om daarbij ook te kijken naar de arbeidsrechtensituatie.

Bezoek bij het Nederlandse bedrijf AgroFair De organisaties wisselden in Nederland ervaringen uit. Wat werkt goed? Welke lessen zijn er intussen geleerd? Welke arbeidsverbeteringen kunnen we bereiken? En hoe kunnen we daar rekening mee houden in het vervolgprogramma? Ook een bezoek aan het AgroFair een Nederlands bedrijf dat  Eerlijk Fruit importeert stond op het programma. En Hanneke Smit van CNV Vakmensen deelde haar ervaringen over de situatie van werknemers in Nederland.

Garnalen

In Indonesië zijn de werknemers van drie fabrieken van garnalenconserven in de omgeving van Jakarta.betrokken, vertelt Markus Sidauruk die namens vakbondsorganisatie SBSI bij de kick-off was. Slechts bij een van de drie fabrieken is een vakbond. Alleen daar was een CAO. Die is afgelopen en er waren nog steeds geen onderhandelingen over een nieuwe geopend. In de twee fabrieken waar helemaal geen vakbond is, is de situatie voor werknemers duidelijk nog slechter. Een groot deel van de werknemers heeft daar geen werkzekerheid. Ze krijgen steeds opnieuw losse contracten van drie of zes maanden. Het zijn goed functionerende exportbedrijven, dus er zijn zeker mogelijkheden om de situatie daar te verbeteren, concludeert Markus.
Vertegenwoordigers uit Ghana, Indonesië en Zuid-Afrika bezoeken ledenadministratie CNV Vakmensen
(foto Ab Otten)

Publicatiedatum 31 03 2011