DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Kappers voor kappers in Benin

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer

Fotoverslag IC CAO project

Dankzij bijdragen vanuit de Nederlandse kappersbranche kan CNV Internationaal al een aantal jaren projecten steunen voor kappers in landen waar de werk en leefsituatie van collega-kappers erg moeilijk is. Het nieuwste project is uitgevoerd in het West-Afrikaanse Benin. Een project dat echt verschil maakt, volgens de Beninese kapper Norbert Aguemon: “Ik ben erg blij dat de Nederlandse kappers mij de kans hebben gegeven om een beter leven te leiden”.

Benin is een klein land in West-Afrika. Het is er heel moeilijk – vooral voor jongeren - om fatsoenlijk werk te vinden. Vast werk is er bijna niet. Velen proberen daarom in hun levensonderhoud te voorzien door voor zichzelf te beginnen, bijvoorbeeld als kapper.

Deelnemers aan het kappersproject in Benin


Vakbond COSI, partner van CNV Internationaal in Benin, zet zich ook voor deze groep werkenden in. Want, hoewel ze zelfstandigen zijn, ze lopen tegen allerlei problemen aan die ze in hun eentje moeilijk kunnen oplossen.

Toegang tot ziektenkostenverzekering voor Afrikaanse kappers
De meeste van deze kappers hebben bijvoorbeeld geen ziektenkostenverzekering of pensioen. En geld lenen om te investeren voor de aanschaf van materialen is haast onmogelijk.

Benin - kappers voor kappers IC CAO project


Veel kennis van het kappersvak, zowel vaktechnisch als financieel hebben de meesten niet. Vaak hebben ze sowieso maar een paar jaar scholing gehad. Dat maakt het regelen van een ziektenkosten- en ongevallenverzekering of pensioen lastig. Stuk voor stuk zaken die je beter samen kunt regelen.

Aan het eind van de training ontvangen de deelnemers hun inschrijfbewijs voor de sociale zekerheid

“Ik ben erg blij dat de Nederlandse kappers mij de kans hebben gegeven om een beter leven te leiden”

(Kapper Norbert Aguemon uit Benin)

“Zolang ik werk ben ik al lid van de kappersvakbond,' vertelt deelnemer Norbert Aguemon (42). Ik heb veel aan mijn lidmaatschap van de vakbond, via training en ondersteuning op allerlei fronten. Maar ik had als zelfstandige nooit toegang tot sociale zekerheid.

Als kapper verdien ik maar weinig. Er blijft niet veel over voor mijn gezin nadat ik huur, elektriciteit en belastingen betaald heb. Als er iemand van ons ziek wordt is het een probleem om de rekening van het ziekenhuis te betalen.

Afgelopen jaar heeft de vakbond voor mij geregeld dat ik lid kon worden van het sociaal fonds. Nu kunnen ik en mijn collega’s aanspraak maken op sociale zekerheid.

Meer weten over deze IC CAO projecten

Publicatiedatum 28 08 2017