DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Kamerleden: wijs doodsbedreigingen Colombiaanse vakbondsleiders af

Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal heeft de Tweede Kamerleden die vorige week op handelsmissie waren in Colombia, dringend verzocht de doodsbedreigingen aan het adres van mensenrechtenverdedigers en vakbondsleiders openlijk scherp af te wijzen. Daarnaast heeft de voorzitter, samen met FNV en Pax een brief gestuurd aan de Colombiaanse overheid om hetzelfde te doen.

Tijdens de handelsmissie spraken de kamerleden Attje Kuiken (PvdA), Isabelle Diks (GroenLinks), Achraf Bouali (D’66), Anne Kuik (CDA), Mastafa Amhaouch (CDA), Mahir Alkaya (SP), CG van der Staaij (SGP) en Raymond de Roon (PVV) op 6 mei in Bogotá op een ronde tafelbijeenkomst met het maatschappelijk middenveld en bedrijven over de steenkolensector en de arbeidsrechten en vrijheid van vakbeweging.

Op zaterdag 11 mei jongstleden werden de vakbonds- en gemeenschapsleiders bedreigd om te trachten hen het zwijgen op te leggen. Ze vernamen per brief dat ze 48 uur de tijd kregen om het land te verlaten.

Het CNV heeft onmiddellijk - samen met FNV en de vredesbeweging Pax - alarm geslagen. Met hulp van de Nederlandse Ambassade zijn de Colombiaanse autoriteiten gewaarschuwd, evenals het VN mensenrechtenkantoor in Bogota.

De mijnbouwbedrijven Drummond, Prodeco en Cerrejon hebben zich openlijk gedistantieerd van de bedreigingen en aangifte gedaan tegen bedreigers van hun werknemers.

De lokale vakbonden hebben de bedreigingen scherp veroordeeld en de Colombiaanse overheid en bedrijven dringend opgeroepen tot bescherming van vakbond -en gemeenschapsleiders.

De Colombiaanse autoriteiten hebben toegezegd te zullen onderzoeken waar de bedreigingen vandaan komen en welke maatregelen genomen kunnen worden ter bescherming van deze bedreigde mensen.

Oproep aan de Tweede Kamerleden

Meer over dit onderwerp:

Nederlandse parlementariërs luisteren naar vakbondsleiders mijnbouwColombia is geen business as usualStaken voor vrede in ColombiaVoortdurende aanslagen op Colombiaanse vakbondsleden

Publicatiedatum 17 05 2019