DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Jaarlijkse ILO conferentie van start

In Genève is de jaarlijkse conferentie van de ILO, de internationale arbeidsorganisatie van de VN, van start gegaan. Wereldwijd hebben steeds minder werkenden vast werk. Sociale partners uit de hele wereld werken daarom deze weken aan een Aanbeveling over de overgang van deze informeel werkenden naar de formele economie.

De conferentie van vertegenwoordigers van werkenden, werkgevers en overheden uit de hele wereld duurt van 1 tot en met 13 juni. Het CNV neemt deel aan het comité dat overeenstemming moet bereiken over een Aanbeveling over de ‘overgang van de informele naar de formele economie’.

Minder rechten en onzekerder inkomen

De aanbeveling gaat onder andere over het versterken van de arbeidsrechten en verbeteren van de arbeidsomstandigheden van werknemers in de informele economie.  Volgens cijfers van de ILO is in ontwikkelingslanden 40 tot 80 procent van de werknemers werkzaam in de informele economie.

Deze werknemers hebben doorgaans minder rechten en een onzekerder inkomen dan werknemers in de formele economie. In andere comités zal gesproken worden over de koers van de ILO rond sociale bescherming en fatsoenlijk werk en het MKB. Ook worden de ergste gevallen van arbeidsrechtenschendingen in de wereld onder de loep genomen, onder meer in notoire probleemgevallen als Colombia en Cambodja.

De gevolgen van robitisering en flexibilisering

In zijn openingstoespraak heeft de directeur-generaal van de ILO, Guy Ryder, vanochtend gesproken over de gevolgen van zaken als robotisering en flexibilisering voor de arbeidsmarkt. De discussie hierover is een van de aandachtspunten in het hervormingsproces van de ILO, dat Ryder gelanceerd heeft in de aanloop naar het 100-jarig bestaan van de VN-organisatie in 2019. De conferentie is te volgen op: de website van de ILO Conferentie en volg ook de twitterberichten van CNV Internationaal voor conferentie updates

Meer over dit onderwerp: de belangrijkste internationale arbeidsnormen

Publicatiedatum 01 06 2015