DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

ITUC-INDEX SIGNALEERT SLECHTERE WERKRECHTEN

Bangladesh voert de lijst aan, gevolgd door Brazilië en Colombia. Eens per jaar publiceert de internationale vakbondsfederatie ITUC, die 200 miljoen werknemers in 163 landen vertegenwoordigt,  een overzicht van landen met de slechtste rechten voor werkers. De index kijkt naar 144 landen. In de zeven jaar dat de index bestaat is de situatie niet eerder zo slecht geweest als dit jaar. Veel mensen raken hun baan kwijt, het recht op cao-onderhandelingen en staking wordt geschonden, en wereldwijd neemt het geweld tegen werknemers toe. De corona-epidemie is een van de voornaamste reden voor deze sombere bevindingen.

Vakbondsleiders vermoord in Colombia

Ook landen waar CNV Internationaal werkt, staan er slecht voor. In Colombia bijvoorbeeld werden in één jaar 14 vakbondsleiders vermoord. Daarnaast werden nog eens vier pogingen tot moord gedaan en kregen 198 vakbondsleiders te maken met doodsbedreigingen. De daders komen er vaak straffeloos vanaf.

In buurland Venezuela worden vakbondsactivisten politiek vervolgd en bedreigd, zo blijkt uit een rapport van de International Labour Organisation (ILO). De situatie in het Zuid-Amerikaanse land is zelfs zo precair door de politieke, economische en gezondsheidscrisis dat miljoenen werkers vluchtten naar buurlanden. Het land is na Pakistan het sterkst verslechterd in een jaar tijd.

Guatemala, ook een partnerland van CNV Internationaal, staat op de vijfde plek in de globale index van de ITUC. In sommige sectoren is vakbondswerk daar te gevaarlijk, juist in industrieën die belangrijk zijn voor de handel met Nederland, zoals de suikerrietindustrie en palmolie.

Rechten van werknemers geschonden in Cambodja

Ook aan de andere kant van de wereld worden rechten van werkers geschonden in landen waar CNV Internationaal mee samenwerkt. In Cambodja kunnen werknemersrechten nauwelijks gegarandeerd worden. Zo moest Thorn Ath, voorzitter van onze partnerorganisatie CLC (Confederatie van Cambodjaanse Vakbonden) zich voor de rechtbank verdedigen voor uit de hand gelopen protesten in 2013. Ondanks dat de tegenpartij de klacht al lang had ingetrokken, werd de heer Ath beschuldigd van aanzet tot het plegen van een misdaad.

Ook op andere manieren werden de rechten van Cambodjaanse vakbonden geschonden. Zo weigerden twee grote werkgevers (casino NagaWorld en transportbedrijf Sorya Transportation) simpelweg deel te nemen aan cao-onderhandelingen die de betrokken bedrijfsbonden wilden opstarten. NagaWorld bracht zelfs een zaak in bij de geschillencommissie als tactiek om de onderhandelingen op de lange baan te schuiven.

Inzet CNV Internationaal

De globale index van de ITUC maakt opnieuw duidelijk hoe hard het werk van CNV Internationaal nodig is. In samenwerking met onze partners zetten wij in op een sociale dialoog tussen werkgevers, werknemers en overheden. Daarnaast zetten we ons in voor internationaal maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen (IMVO) in de handelsketen en voor eerlijk en sociaal werk voor iedereen. 

Publicatiedatum 25 06 2020