DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Jaap Smit treedt toe tot IDH Raad

CNV voorzitter Jaap Smit is begin november benoemd tot lid van de Raad van het Initiatief voor Duurzame Handel. IDH richt zich op internationale handelsketens van grondstoffen als soja, hout, cacao, katoen en vis. Per sector brengt IDH overheden, maatschappelijke organisatie, bedrijven en financiele instellingen bij elkaar om de markt te kantelen en duurzame productie en handel tot standaard te maken.


Duurzame handel betekent goede werkomstandigheden en een eerlijke beloning voor productiemedewerkers. Maar maatschappelijk verantwoord ondernemen krijgt ook een steeds hardere motivatie benadrukt’ CNV voorzitter Jaap Smit in een dubbelinterview met IDH directeur Joost Oorthuizen in NRC Handelsblad van 4 november 2010.

 

‘De inzet van multinationals voor duurzaamheid is geen liefdadigheid’, zegt Joost Oorthuizen. ‘Duurzaamheid is nodig om hun toekomstige stromen grondstoffen veilig te stellen en hun concurrentiepositie te versterken. Tegelijk kunnen bedrijven het niet alleen. Nederland is een klein land maar groot in handel. Kijk maar naar de haven van Rotterdam. Ook zijn we wereldwijd de belangrijkste importeur van soja.’

Zelfredzaamheid
Duurzame handel blijkt ook goed te werken als vorm van ontwikkelingssamenwerking. ‘Ik heb dat onlangs met eigen ogen gezien in Ghana’, vertelt Jaap Smit in NRC Handelsblad. ‘Wij zorgen vanuit onze kant dat mensen kunnen samenwerken en je ziet dat ze op termijn zelfredzaam worden.’

Het CNV is lid van het IDH. Het Initiatief voor Duurzame Handel is een breed ‘multistakeholder’ platform voor verduurzaming van internationale handelsketens. De deelnemers aan het IDB zijn bedrijven, brancheorganisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties, en de ministeries van Ontwikkelingssamenwerking, Economische Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Publicatiedatum 25 11 2010