DonerenNieuwsbrief
Home

Inzet voor waardig werk voor vrouwen blijft hard nodig

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

'Er zijn meer vrouwen dan ooit aan het werk', zegt ILO voorzitter Juan Somavia op Internationale Vrouwendag, 8 maart, de dag waarop wereldwijd de bijdrage van vrouwen aan werk en samenleving gevierd wordt.  ‘Maar vrouwen doen vaker slecht betaald en onveilig werk, zonder sociale zekerheid en zonder dat hun basisrechten gerespecteerd worden. Daarnaast hebben zij uiteraard vaak nog de zorg voor hun gezin. Vrouwen zijn steeds beter opgeleid en bereiken betere posities, blijkt uit ILO onderzoek. Ze vormen 40% van de beroepsbevolking wereldwijd. Maar tegelijk is 60% van de armste werkenden vrouw. 'Daarom levert de verbetering van de positie van vrouwen een belangrijke bijdrage aan armoedebestrijding,  benadrukt Somavia: ‘Investing in decent work for women, not just right, but smart.’ Door het aanpakken van ongelijkheid op de werkplek en verbetering van de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt, profiteren vrouwen zelf en hun gezinnen, maar ook werkgevers, de samenleving en de nationale economie. Kortom: Gender inequality isn’t just bad social policy; it is bad economics, concludeert de ILO in het rapport. Een paar uitkomsten en ontwikkelingen:

  • Op elke 100 mannen zijn 70 vrouwen economisch actief. Meer vrouwen zouden kiezen voor betaald werk, als dat geaccepteerd zou zijn.
  • Steeds meer vrouwen hebben toegang tot onderwijs, maar in sommige regio’s zijn gelijke onderwijskansen nog ver te zoeken.
  • De meeste vrouwen (46%) werken tegenwoordige in de dienstensector
  • Werkloosheid onder vrouwen is wereldwijd 6,4%, onder mannen 5,7%
     
Meer:
  • Weblog CNV Voorzitter René Paas 'Als er hoop is, is het dank zij vrouwen;
  • ILO diapresentatie : Investing in decent work for women, not just right, but smart’
  • ILO rapport 'Global Employment Trends for Women 2008: More women enter the workforce, but more than half of all working women are in vulnerable jobs'
  • Over lonen en loonverschillen in Nederland www.cnvloonwijzer.nl
Foto: straatverkoopster in Honduras

Publicatiedatum 07 03 2008