DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Intimidatie en geweld in Guinee

Afgelopen tijd wordt het voor de mensen van vakbondsorganisatie CNTG in Guinee steeds gevaarlijker en moeilijker hun werk te doen. Leiders van de CNTG in Guinee zijn afgelopen maanden doelwit geworden van geweld en intimidatie. De burgemeester van de hoofdstad Conakry sloot vervolgens zelfs de kantoren van de CNTG. Twee bestuursleden Kader Aziz Camara en Mamadou Mansaré, werden 27 maart opgepakt door de politie.

 

Kader Aziz Camara en zijn gezin werden afgelopen maand slachtoffer van een nachtelijke gewapende overval op hun huis. De buren belden de politie, maar die reageerde niet en kwam pas bij het aanbreken van de dag opdagen.

 

CNV voorzitter Jaap Smit roept in een brief premier Mohamed Said Fofana op te zorgen dat de rechten van vakbondsorganisaties gerespecteerd worden zodat zij hun werk kunnen doen in het belang van werkenden in Guinee op een manier die past in een democratisch geregeerd land.

 

Armoede ondanks natuurlijke rijkdom

Guinee was tientallen jaren een dictatuur. Afgelopen jaar werden er voor het eerst weer verkiezingen gehouden. Het land beschikt over grote natuurlijke rijkdommen aan onder andere bauxiet en aluminium. Maar de inkomsten daarvan komen niet ten goede aan de bevolking die tot de armsten van Afrika  behoort.  

 

CNV Internationaal steunt in Guinee het werk van vakbondsorganisatie CNTG die ondanks de moeilijke omstandigheden veel goed werk doet. Veel werkenden in Guinee hebben geen vast contract en missen sociale zekerheid.

 

Gezondheidszorg voor onderwijzers

 

Ook veel onderwijzers die niet in overheidsdienst zijn hebben geen arbeidsovereenkomst. De CNTG wist afgelopen jaar te bereiken dat zij wel een contract kregen en ook een beroep kunnen doen op sociale zekerheid, zoals gezondheidszorg.

Publicatiedatum 25 04 2012