DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Internationale Vrouwendag, teken de petitie tegen gender-gerelateerd geweld

Internationaal

De ITUC, het internationaal vakverbond, 's werelds grootste vereniging van vakbonden, maakte vandaag bekend dat wereldwijd 818 miljoen vrouwen te maken hebben met geweld en pesterijen.

Gender-gerelateerd geweld kost bedrijven miljarden in termen van verloren productiviteit, reputatieschade en rechtszaken. Schattingen van de Europese Unie stellen de productiviteitskosten van seksuele intimidatie alleen al op 26 miljard euro.De onthullingen van #meToo en soortgelijke bewegingen hebben de problematiek van gendergelijkheid, seksediscriminatie en geweld stevig op de politieke agenda geplaatst. Maar er moet meer gebeuren.

Elke vrouw moet het basisrecht hebben op een werkomgeving zonder geweld en intimidatie, ongeacht de vorm van haar contractuele relatie, of ze nu in de formele of informele economie werkt, of in een landelijke of stedelijke omgeving.

CNVInternationaalinVNCommissieovervrouwenrechten

Maandag 11 maart start ook de jaarlijkse zitting van de VN-commissie:The Commission on the Status of Women (CSW). Alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties (VN) komen van 11 tot 22 maart bijeen om de positie van vrouwen en vrouwenrechten te bespreken. Tijdens de vergadering in het hoofdkantoor van de VN in New York draait het in maart specifiek om de vraag welke sociale systemen, publieke diensten en infrastructuur nodig zijn om de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd te versterken. Nicole Mathot is, namens de Nederlandse NGO's en vakbonden, lid van de Nederlandse regeringsdelegatie die deelneemt aan de vergadering. Zij hoopt dat er op 22 maart een slotdocument ligt met heldere afspraken tussen de lidstaten onderling om gendergelijkheid te bevorderen.

Publicatiedatum 08 03 2019