DonerenNieuwsbrief
Home

Inkomenskloof m/v nog groter

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

De inkomenskloof tussen mannen en vrouwen is nog groter dan eerder gedacht. Dat is blijkt uit een groot onderzoek van wereldvakbondsorganisatie ITUC, dat uitkomt op internationale vrouwendag 8 maart. Het onderzoek gaat ook in op de impact van de economische crisis op het werk en inkomen van vrouwen. Enkele uitkomsten: •   De inkomenskloof is wereldwijd groter dan eerder becijferd is, namelijk 22 % en niet 16,5%.
•   Vrouwen die lid zijn van een vakbond verdienen veel beter en het inkomensverschil met mannen is kleiner voor hen.
•   Vrouwen die onder een cao vallen verdienen nog beter en het inkomensverschil is kleiner
•   Voor oudere vrouwen is de kloof groter.
•   In de publieke sector is de kloof is kleiner dan in de private sector. Vooral vrouwen dupe van crisis
De wereldwijde trend om vast werk te vervangen door contract en uitzendwerk heeft vooral gevolgen voor vrouwen. En dit soort banen zijn nu in de wereldwijde recessie de eerste die werkgevers wegstrepen om de kosten terug te brengen. Miljoenen huishoudelijk werkers en migranten verliezen hun werk. Dat raakt hun gezinnen in hun land van herkomst die toch al moeten vechten om rond te komen. Loonwijzer
Het onderzoek is mede gebaseerd op internetinformatie uit geïndustrialiseerde en ontwikkelingslanden die is verzameld door de Loonwijzer organisatie. Voor CNV leden is er in Nederland is er www.cnvloonwijzer.nl. CNV Internationaal steunt ook het opzetten van Loonwijzer websites in Latijns-Amerika, die daar ‘ Tu salario’ heten.

Meer: Het onderzoekhref="href="http://www.ituc-csi.org/IMG/pdf/GAP-09_EN.pdf" "

Publicatiedatum 06 03 2009