DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Initiatiefwet voor betere werkomstandigheden

Op 1 november heeft de ChristenUnie de initiatiefwet ‘Duurzaam en Verantwoord Internationaal Ondernemen’ ingediend samen met D66, GroenLinks, de PvdA, de SP en Volt. Deze wet moet bijdragen aan betere omstandigheden voor werknemers in internationale productieketens. Nederlandse bedrijven moeten met gepaste zorgvuldigheid werken.

 CNV Internationaal maakt zich hier al jaren hard voor, samen met een groot aantal organisaties en bedrijven, waaronder Amnesty International, het Leger des Heils en Tony Chocolonely. Zo overhandigden we vorig jaar samen een petitie aan Tweede Kamerleden voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO), ondertekend door 40.000 Nederlanders.  

 

We verwachten dat deze wetgeving een sneeuwbaleffect heeft.

Elles van Ark, directeur van CNV Internationaal: “We verwachten dat deze wetgeving een sneeuwbal effect heeft. Het zal bedrijven aanjagen die nu nog weinig doen om misstanden, bijvoorbeeld in de textielindustrie te voorkomen en aan te pakken.

Nu doorpakken

Nu zie je vooral de koplopers in actie, maar uiteindelijk is het belangrijk dat alle bedrijven gaan werken aan het voorkomen van misstanden en zorgen voor een leefbaar loon. 

Leefbaar loon

Werknemers in de textielfabrieken en op de palmolieplantages werken in lange dagen in extreem zware omstandigheden voor soms maar een paar euro per dag. Niet eens genoeg om van te leven. Het is tijd dat we doorpakken en hier echt wat aan gaan doen”.

FACTSHEET

Steeds meer bedrijven beseffen dat het niet betalen van leefbare lonen een flink risico op schending van mensenrechten meebrengt, en zien in dat ze dat risico in hun internationale toeleveringsketens serieus moeten aanpakken.  Lees meer >>

Publicatiedatum 01 11 2022