DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Initiatief ter verbetering veiligheid en gezondheid op het werk in Bolivia van start met steun van CNV Internationaal en DECP

Op 8 juni gaat in Santa Cruz het eerste officiële initiatief voor sociale dialoog van start. "Veiligheid en gezondheid op het werk zijn in Bolivia een ernstig probleem”, aldus CNV Internationaal voorzitter Arend van Wijngaarden. In de Boliviaanse hoofdstad is nu met steun van CNV Internationaal en het Dutch Employers’ Cooperation Programme DECP) de Departementale Raad voor veiligheid en gezondheid gelanceerd. “Doel is om verschillende partijen beter met elkaar te laten samenwerken om de risico’s aan te pakken.”

Afgelopen weken zijn er in diverse economische sectoren voorbereidende bijeenkomsten geweest om tot voorstellen te komen voor een agenda voor de nieuwe gezondheidsraad. Deze voorstellen worden gepresenteerd tijdens de start van het forum op 8 juni en vormen de agenda voor de komende tripartiete overleggen van de nieuwe raad.

Eerste raad voor sociale dialoog

Dit is het eerste officiële initiatief tot sociale dialoog in het departement Santa Cruz. CNV Internationaal en de Nederlandse werkgeversorganisatie DECP hebben een faciliterende rol in dit proces. Zij dragen onder andere met best practices bij aan de sociale dialoog. De Nederlandse overheid heeft belangstelling voor het verbeteren van de sociale dialoog in Bolivia en begeleidt Nederlandse ondernemers bij het investeren in Bolivia.


Ook vakbonden in Cochabamba bereiden zich voor, samen met Marionne Lips (CNV Internationaal)

Andere regio’s tonen ook belangstelling om dit voorbeeld te volgen. Met steun van CNV Internationaal zijn de vakbonden in het departement Cochabamba al voorbereidingen gestart. Marionne Lips van CNV Internationaal gaf afgelopen week een workshop over sociale dialoog en onderhandelingstechnieken aan vakbond COD (Central Obreros Departamental) in Cochabamba en de vakbondsfederatie voor de industrie.

Publicatiedatum 08 06 2018