DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

IMVO in de versnelling

Meer rendement in de keten, nieuwe markten, kostenbesparing, imagoversterking. Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) biedt steeds meer kansen. Maar er is nog veel ruimte voor verbetering, daarom organiseren de SER en MVO Nederland een praktische werkconferentie. Want het maken van de volgende stappen begint bij goede samenwerking.  

Praktische tools

De SER en MVO Nederland organiseren op 21 juni de werkconferentie IMVO.  Journaliste Marcia Luyten treedt op als dagvoorzitter. Experts op verschillende terreinen van IMVO en koplopers uit het bedrijfsleven aanwezig. Tevens komen voorbeelden van goedwerkende branche-initiatieven aan bod. Vier workshops bieden praktische kennis en tools. Ook kunt u deelnemen aan een sessie met de Ketensimulator, die inzicht geeft in de dilemma´s in een inkoop- of productieketen. Deelname is kosteloos.

Het programma

De Ketensimulator

Een interactieve sessie over ketenverantwoordelijkheid. Deelnemers worden ingedeeld in teams en verplaatsen zich in de rol van inkoper van het (fictieve) meubelbedrijf Sella. Tijdens de sessie krijgen de teams dilemma’s voorgelegd, moeten ze belangrijke beslissingen nemen en gaan ze de discussie aan. Situaties die direct zijn door te vertalen naar het eigen werkveld, met praktische tips en tools.

Workshopmenu 1

Hoe voorkom ik incidenten in de keten?

Een NGO stelt misstanden vast in een toeleveringsketen van uw branche. Wat kunt u doen om imagoschade van de branche te voorkomen? Hoe kunt u helpen de situatie te verbeteren? En hoe kunt u helpen incidenten in de keten te voorkomen. Goed contact met stakeholders is daarbij erg belangrijk, zo is de ervaring van het Nationaal Contactpunt voor de OESO-richtlijnen. Tijdens deze workshop zal duidelijk worden waarom en hoe u dit als brancheorganisatie kunt ondersteunen. Een interactieve sessie met praktische voorbeelden, do's en don'ts en veel ruimte voor discussie en vragen.

Fundamentele arbeidsnormen

Heeft uw branche inkoop- of productieactiviteiten in landen waar andere arbeidsnormen worden gehanteerd dan onze richtlijnen voorschrijven? Hoe gaat u daar mee om? Hoe kunt u schendingen van mensenrechten voorkomen als het recht op onderhandelen over arbeidsvoorwaarden of het recht op verenigingen niet wordt erkend door de lokale wetgeving? In deze workshop komen de fundamentele arbeidsnormen van de ILO en diverse praktijkvoorbeelden aan bod.

Workshopmenu 2

Rapportage en transparantie binnen de branche

Transparantie binnen de branche stimuleert en versnelt IMVO en innovatie. Welke branches zijn hier al actief mee en wat zijn de uitkomsten? Hoe werkt dit voor de verschillende branches? Leer het uit de praktijk, van ondernemers en collega’s die hun ervaring delen. Ook wordt aandacht besteed aan de sustainability reporting guidelines van GRI.

Zicht op de keten, keurmerken en richtlijnen

Wat speelt er bij toeleveranciers? Waar komen grondstoffen vandaan? Wie vervaardigt de producten? Het kan best lastig zijn voor ondernemers om zicht te krijgen op de handelsketen en om te bepalen welke stappen u kunt nemen. Het Stappenplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen helpt u een eind op weg. Met als onderdeel de MVO-navigator, een praktisch instrument dat toont welke keurmerken en richtlijnen relevant zijn per branche.

Meer informatie/aanmelden 

 

Publicatiedatum 09 06 2011