
75 tot 80 procent van de wereldbevolking heeft geen toegang tot sociale zekerheid. Reden voor de Internationale Arbeidsorganisatie ILO om te gaan werken aan een routekaart voor de opbouw van sociale zekerheid. Afgelopen week heeft de ILO tijdens de jaarlijkse conferentie in Genève een Aanbeveling over "social protection floors" aangenomen! Na een rumoerige en ongelukkige start van de conferentie, bewijst de ILO hiermee de kracht van mondiale sociale dialoog. Werkgevers, werknemers en regeringen van de 184 lidstaten van de ILO stemden vrijwel unaniem voor de nieuwe Aanbeveling 202. Helen Kelly, voorzitter van de werknemersgroep in het comité dat de Aanbeveling heeft uitonderhandeld, Helen Kelly, noemt het: "een fantastisch resultaat voor miljarden mensen in de wereld”. De belangrijkste onderdelen van basale sociale zekerheid zijn volgens de Aanbeveling:
- toegang tot essentiële gezondheidszorg;
- basisinkomen dat voor kinderen op z’n minst voeding en scholing garandeert;
- basisinkomen voor wie niet voldoende kan verdienen door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid;
- basisinkomen voor ouderen zodat ze niet door hoeven te werken tot ze erbij neervallen.
Routekaart met bouwstenen
De Aanbeveling werd met 453 stemmen voor en één onthouding bijna unaniem aangenomen. Het belang van deze 'Recommandation is dat die landen een routekaart biedt naar een basisniveau van sociale zekerheid. De Aanbeveling bevat ook bouwstenen om de sociale zekerheid verder uit te bouwen als het basisniveau eenmaal bereikt is. De goedkeuring is zeker geen eindstation, maar wel een belangrijke opstap.
Ook voor informeel werk
Cruciaal voor minder ontwikkelde landen is dat ook informeel werkenden toegang hebben tot een basisniveau van sociale zekerheid en bescherming. Dat is op z’n zachtst gezegd niet onbelangrijk. Want in ontwikkelingslanden werkt de helft tot driekwart van de werkenden buiten de formele economie.
Er is nog een lange weg te gaan naar met name basis gezondheidszorg en pensioenvoorzieningen voor iedereen. Toch erkennen ook opkomende economieën dat sociale zekerheid cruciaal is voor duurzame economische groei. Er zijn goede voorbeelden van landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die met succes een basisniveau van sociale zekerheid weten te bereiken. Andere landen hebben zijn op weg en hebben onderdelen gerealiseerd. In landen waar sociale zekerheid ontbreekt, nemen vakbondsorganisaties vaak initiatieven voor gezondheidszorg en pensioenvoorzieningen. Deze aanbeveling biedt voor vakbondspartners van CNV Internationaal in Afrika, Azië en Latijns-Amerika een basis om dergelijke intiatieven door te laten groeien tot een stevige nationale sociale bescherming. Dat overheden, werkgevers en werknemers deze Aanbeveling bijna unaniem hebben goedgekeurd helpt om het onderwerp sociale zekerheid hoger op de (internationale) beleidsagenda te krijgen. Niet alleen in Genève, maar ook in Hanoi, Brasilia en Pretoria. In de opkomende economieën van dit moment is het opbouwen van de sociale zekerheid een basisvoorwaarde om hun economie op de lange termijn goed draaiende te houden en de sociale verschillen niet te groot te laten worden.
Meer: Tekst van de Recommandation Social Protection Floors (PDF Engelstalig)

Aan het begin van de ILO conferentie werd oud ITUC voorzitter Guy Ryder gekozen tot directeur van de ILO.
De VN organisatie voor arbeid ILO heeft op de jaarlijkse conferentie in Genève daarnaast nog twee belangrijke resoluties aangenomen over jeugdwerkloosheid en het belang van de fundamentele arbeidsnormen van de ILO.
Lees ook de blogs uit Genève van Martijn Hordijk die namens het CNV in Genève was....
Publicatiedatum 15 06 2012