DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Grote doorbraak tijdens arbeidsconferentie: recht op veilig werk

Gezond & veilig

Gezond en veilig je werk doen is een basisrecht van werkenden wereldwijd. Dit werd vrijdag afgesproken tijdens de International Labour Conference (ILC) in Geneve. Het basisrecht is het vijfde recht van werknemers, de eerste vier rechten van arbeidsorganisatie ILO werden 25 jaar geleden vastgesteld.

Geweldig resultaat

‘Dit vijfde recht op veilig werk is een geweldig resultaat’, zegt een opgetogen Nicole Mathot. Zij vertegenwoordigde namens CNV Internationaal de Nederlandse delegatie van werknemers, samen met Tjalling Postma van FNV. Mathot: ‘We weten dat miljoenen werknemers dagelijks onder druk gezet worden om te gaan werken; ook al is het werk gevaarlijk, zijn er geen beschermingsmiddelen of ademen ze giftige gassen in. Deze afspraak biedt werknemers bescherming en dat is heel belangrijk.’ Omdat het een basisrecht  betreft moeten alle lidstaten van de ILO dit recht naleven, ongeacht of ze de conventie geratificeerd hebben.

Volgens de ILO sterven jaarlijks 3 miljoen mensen door hun werk en lopen tientallen miljoenen mensen verwondingen en ziektes op tijdens hun werk.

Vijf basisrechten

In 1998 adopteerde de ILO de eerste vier basisrechten:

1)      Vrijheid van organisatie en collectieve onderhandelingen

2)      Het stoppen van dwangarbeid

3)      Afschaffing van kinderarbeid

4)      Het stoppen van discriminatie op het gebied van werkgelegenheid en beroep

Het vijfde recht, gezond en veilig kunnen werken, is hier nu aan toegevoegd.

Tijdens de ILC overleggen vakbonden, werkgevers en overheden over werk. Wereldwijd zullen vakbonden vanaf nu gaan toezien op naleving van het nieuwe basisrecht.

Lees meer hierover op de site van de ILO 

 

De ILO is de VN-organisatie voor arbeid waarin van werkgevers, werknemers en overheden uit 187 landen vertegenwoordigd zijn. 

 

Lees meer in onze blog "De wereld van werk" ook over de andere thema's op deze jaarlijkse conferentie, zoals leerwerkplekken en de social and solidarity economy  >>

 

Publicatiedatum 12 06 2022