DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Focus op bescherming vrouwen in palmolie-industrie noodzakelijk

Grootschalig evenement Indonesië over rol vrouwen

Dinsdag 22 maart werd een evenement georganiseerd, in samenwerking met de Indonesische werkgeversorganisatie GAPKI. Het evenement werd geleid door de Indonesische krant ‘Harian Kompas’, een van de grootste kranten in Indonesië. 

Tijdens de grootschalige online meeting werd met name gesproken over de rol van vrouwen in de huidige Indonesische palmolie-industrie. Met name met de manier waarop vrouwen tijdens hun werk beschermd worden is nog veel mis.

Elles van Ark, directeur van CNV Internationaal, sprak over de problemen rondom het waarborgen van veiligheid voor vrouwen in de palmolie-industrie wereldwijd. 

Door met partners als GAPKI samen te werken, zet CNV Internationaal zich in voor de verbetering van de omstandigheden waaronder de vrouwelijke werknemers in de palmoliesector werken.

Vrouwen in de meerderheid
De Indonesische palmolie-industrie in cijfers

Palmolie is een van de belangrijkste exportproducten van Indonesië. De ontwikkelingen in de palmolie-industrie gaan snel en betekenen veel voor de werkgelegenheid in de regio. 

  • 43,5 miljoen ton: jaarlijkse palmolieproductie
  • 3,61%: jaarlijkse groei van de sector
  • 20 miljoen: mensen werkzaam in de sector
  • 60% werknemers: vrouwen

Aanhoudende problemen

Vrouwen vervullen taken op de plantages zelf, maar zijn ook werkzaam in latere stadia van het palmolieverwerkingsproces, o.a. in administratieve functies. Aandacht voor de rol van vrouwen in de palmolie industrie is nog steeds nodig, benadrukt Elles van Ark: 

 

Het probleem dat we overal zien, is dat vrouwelijke werknemers niet altijd voldoende bescherming krijgen. We zien ook dat gender gerelateerd geweld in de toeleveringsketen een probleem is. 

 

Een ander probleem ligt in de contracten: als vrouwen al een contract hebben, wordt dit meestal niet erg goed beschermd. Vrouwen hebben vaak geen vaste aanstelling: zij werken meestal in de seizoensperiodes. De gevolgen zijn dat ze geen betaald zwangerschapsverlof krijgen. Dit zijn aanhoudende problemen."

 

Key note speaker op het evenement was KOMPAS journalist Sonya Hellen

Een wereld te winnen voor vrouwen op palmolieplantages

Uit eerder onderzoek in samenwerking met GAPKI en HUKATAN werd al duidelijk dat te veel vrouwen nog steeds te kampen hebben met lage lonen, weinig sociale zekerheid en slecht in elkaar stekende gezondheidsverzekeringen. Dit zijn fundamentele problemen met relatief simpele oplossingen. Het is zaak dat de verantwoordelijke partijen, zoals regeringen, vakbonden en organisaties binnen de private sector, hun directe input leveren. Andere problemen die nog altijd zichtbaar zijn en aan de kaak gesteld moeten worden: gebrek aan bescherming van vrouwen op hun werkplek en discriminatie bij selectie van personeel op basis van geslacht.

Sumarjono Saragih, hoofd van de Labor Division van GAPKI: “Vrouwen maken onmiskenbaar deel uit van de palmoliesector. Ze zijn betrokken in de keten in veel verschillende rollen: als werknemers, als vrouwen van werknemers, als dochters en – zoals we vaak vergeten – ze zijn moeders van de generatie die de toekomst van palmolie zal bepalen.”

Practical guide

Lees hier de practical guide voor palmoliebedrijven, die voortkwam uit gezamenlijk onderzoek naar de arbeidsomstandigheden van vrouwelijke plantagewerkers. Aan deze handleiding werkten mee: de Indonesian Palmolie Association GAPKI, vakbond HUKATAN en CNV Internationaal.

Protecting Women Workers Palm Oil Booklet (EN, download PDF)

CNV Internationaal heeft de werkomstandigheden van werknemers in de palmolie-industrie onderzocht en roept de belanghebbenden op om zich aan te sluiten bij de Alliantie voor Verandering door Sociale Dialoog.

Daarbij is een stappenplan ontwikkeld om duurzame verandering te bereiken. Hierin wordt stapsgewijs omschreven hoe stakeholders in de waardeketen te helpen om op een goede manier met hun werknemers en vakbonden samen te werken.

Publicatiedatum 23 03 2022