DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Goed nieuws uit Cambodja

Bijna 200 textielarbeiders uit de Cambodjaanse provincie Kandal gaan maandag 21 februari weer aan het werk. In september werden zij geschorst of ontslagen, na een grote staking in de kledingindustrie.  'Eindelijk weer geld om eten te kopen en de huur te betalen', reageert Chea Thida,  vakbondsvertegenwoordiger bij Goldfame Enterprise, opgelucht. Vakbondsleiders melden dat 142 andere werknemers die eerder werden geschorst, nog steeds niet terug kunnen keren naar de fabriek. Ath Thorn, voorzitter van de vakbond CLC/C.CAWDU voor textielarbeiders vertelt over de onderhandelingen die hij voerde met de werkgevers en de klanten van de kledingfabrieken: “We vertelden over de problemen waar de werknemers mee kampten, sinds zij geschorst of ontslagen waren en over de bemoeienis van de premier.”

Premier pleit voor win-win oplossing

Premier Hun Sen riep in september de partijen op om te komen tot een ‘win-win- oplossing’. Hij pleitte ervoor om de aanklachten tegen de stakers te laten vallen, zodat zij weer terug kunnen keren naar hun werk.

Toch vindt Ath Thorn de overheid meer moet doen: "De regering moet haar macht gebruiken om de werkgevers te dwingen de werknemers weer in dienst terug te nemen.” Hij voegde er aan toe dat hij Hun Sen een brief zal sturen namens de 142 werknemers uit de 14 fabrieken die nog steeds niet terug mogen keren naar hun werk.
Chea Thida, een vakbondsvertegenwoordiger bij Goldfame Enterprise, zei vandaag dat ze blij was om terug te keren naar het werk. "Ik ben er al helemaal klaar voor om weer aan het werk te gaan. Dan heb ik eindelijk weer geld om eten te kopen en de huur van mijn huis te betalen. Maar ik ben niet bang om weer te gaan protesteren als dat nodig is.”

Sous Chantha nog steeds gevangen | Doe mee met de mailactie

Minder positief is er van Sous Chantha. De jonge vakbondsleider zit al maanden ten onrechte in de cel.
Doe ook mee met de mailactie voor zijn vrijlating.

Publicatiedatum 03 03 2011