
Het dodental na de ramp met de kledingfabriek in Bangladesh is opgelopen tot 1077 doden, sinds op 24 april een gebouw van acht verdiepingen instortte. Het Rana Plaza gebouw van 8 verdiepingen huisvestte drie kledingfbrieken en een winkelcentrum. De werknemers gebruikten banen textiel als glijbaan om uit het ingestorte gebouw weg te komen. Er zijn zeker duizend ernstig gewonden. CNV Vakmensen steunt een vakbondsorganisatie in de textielsector in Bangladesh, die is aangesloten bij vakcentrale BSSF. Er is inmiddels contact geweest en kaderleden van deze lokale organisatie waren snel ter plekke na de ramp. Tussen het puin werden labels van o.a. Mango en Primark gevonden. Het wrange is dat er eerder scheuren in het gebouw geconstateerd waren. Daarop is wel een bankkantoor ontruimd maar de mensen die in de kledingfabriek werkten moesten toch aan het werk. In een van de fabrieken, Ether Tex, op de vijfde verdieping van het gebouw, werder eerder ook kleren gemaakt voor C & A, en Benetton. Helaas is dit geen incident:
Bij een brand op 26 januari kwamen 7 jonge vrouwen om, tussen de 16 en 18 jaar jong. Ze werden onder de voet gelopen toen de 350 werknemers in paniek de fabriek probeerden te ontvluchten. Volgens werknemer Mamtaz Begum “was het lunchtijd, daardoor zijn er “minder” slachtoffers."
- Meer dan 100 arbeiders kwamen op 25 november om bij een brand in de Tazreen kledingfabriek. De nooduitgangen bleken geblokkeerd te zijn waardoor de arbeiders niet konden vluchten voor het vuur. Tussen de verbrande restanten zijn ook labels gevonden van ENYCE, het kledingmerk van rapper Sean Combs, beter bekend als Puff Daddy. C&A bevestigde afnemer te zijn van de fabriek.

Waar vooral aan gewerkt moet worden volgens de vakbonden:
het verbeteren van de controle op naleving van veiligheidsvoorschriften en het daadwerkelijk aanpakken van fabrieken die niet aan de voorschriften voldoen
het is positief dat er een slachtofferfonds is opgericht (5 mln) waaraan ook C&A heeft bijgedragen, maar de uitbetaling aan de getroffenen verloopt langzaam
Bangladesh heeft de ILO conventies voor vakbondsvrijheid getekend. Echter, in praktijk is het voor werknemers in fabrieken die gelegen zijn in exportproductiezones verboden om een vakbond op te richten of daar lid van te zijn.
Minister Ploumen wil arbeidsomstandigheden verbeteren
Minister Ploumen van Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil samen met de Nederlandse en internationale textielsector en maatschappelijke organisaties, waaronder het CNV, de risico's in kaart brengen. De minister heeft daarnaast aangegeven 'ondersteuning te willen verlenen bij de volgende stappen ter verbetering van de arbeidsomstandigheden in de textielsector'. Verwant nieuws:Een aantal grote kledingmerken heeft inmiddels het Bangladesh veiligheidsakkoord ondertekend. Maar zeker nog niet alle merken. Nu is het moment om daar verandering in te brengen. Teken daarom ook de petitie !
Lespakket Eerlijke Kleding van CNV Jongeren en CNV Internationaal
Publicatiedatum 25 05 2013