
“Nu is het moment voor alle vrouwen in Indonesie die werken in de huishouding om in beweging te komen, organiseer je en kom op voor je rechten als werknemer, zo riep Sulistri van vakbondsorganisatie SBSI de huishoudelijk werkers op in haar speech voor de ingang van het parlement. Indonesië telt meer dan 10 miljoen huishoudelijk werkers, meest vrouwen, soms ook jonger dan 16, de wettelijke minimumleeftijd.
En als je de migranten meetelt die in Maleisië en andere landen in het Midden-Oosten werken, komen er nog eens 6 miljoen bij. Ze werken in omstandigheden die veel weghebben van moderne slavernij.
Hun probleem is dat zij niet gezien worden als gewone werknemers en dus ook geen beroep kunnen doen op de normale arbeidsrechten. In 2004 werd er al een ontwerp wetsontwerp ingediend, maar het is nooit besproken. Pas begin 2012 zijn de besprekingen in Commissie IX gestart.
Het wetsontwerp wordt gesteund door zowel de fracties van de nationalistische partijen (PDI-P, Golkar en Hanura) als de Islamitische partijen PKS en PPP. Echter de fractie van de regerende democratische partij van Minister van Arbeid Muhaimin-Iskandar Iskandar heeft zijn steun nog niet uitgesproken.
Overigens sprak president Susilo Bambang Yudhoyono afgelopen juni in Genève wel zijn steun uit. Toen werd de ILO conventie 189 over huishoudelijk werk aangenomen door vertegenwoordigers van regeringen, werkgevers en werknemers uit de hele wereld. De volgende stap is nu dat regeringen deze conventie ook ratificeren en verwerken in hun nationale wetgeving. Indonesië heeft daar nu dus een begin mee gemaakt.

Publicatiedatum 16 02 2012