
‘Afgelopen vijf jaar hebben we steeds de aandacht van het IOC gevraagd voor de misstanden bij de productie van Olympische spullen. Maar het is nog steeds ‘business as usual’. Het geld stroomt binnen bij de organisatie van de Olympische spelen, maar de arbeiders worden uitgebuit’, aldus Guy Ryder, algemeen secretaris van Wereldvakbondsorganisatie ITUC. Het Olympisch Handvest roept op tot „het stellen van goede voorbeelden en respect voor universele fundamentele ethische principes. Het IOC blijft echter doof en blind voor de misstanden bij de productie van Olympische gadgets. Het IOC moet bij het afgeven van licenties voor het Olympische logo harde afspraken maken met bedrijven om goede arbeidsomstandigheden te waarborgen', benadrukte CNV voorzitter René Paas vorig jaar in een brief aan prins Willem Alexander, bij diens herbenoeming als IOC-lid. In het Olympisch Handvest staat immers dat het gebruik van „de vijf ringen” niet zomaar mag. "Het moet bijdragen aan de ontwikkeling van de Olympische beweging en mag niet afleiden van haar waardigheid.
In de aanloop naar de Olympische Spelen onderzocht wereldvakbondsorganisatie ITUC de situatie in Chinese fabrieken. Dit Play Fair onderzoek constateert in veel van de fabrieken voor sportkleding en andere Olympische artikelen:
• grootschalige overtreding van internationale arbeidsnormen en Chinese wetgeving
• extreem veel overuren
• te lage lonen
• ongezonde arbeidsomstandigheden Enkele voorbeelden:
- Het bedrijf Lekit maakt leren agenda’s, portemonnees en mascottes met Olympische logo's. Lekit is ISO gecertificeerd. Maar de arbeiders maken er wel dagen van 13 uur en dat zeven dagen per week. Ze verdienen de helft van het wettelijk Chinese minimumloon. Het bedrijf huurt zelfs kinderen in, die ook 13 urige werkdagen maken.
- Yue Wing Cheong maakt de officiële Olympische tassen, met het Olympisch logo. Arbeiders verdienen er nog geen derde van het wettelijk Chinese minimumloon. Ook hier is de werkdag 13 uur lang, zeven dagen per week. Bescherming tegen schadelijke stoffen ontbreekt. Er zijn zelfs geen handschoenen. Dat is illegaal, niet alleen in het Westen maar ook in China.
- Clearing the hurdles, onderzoek naar verbetering van werkomstandigheden in de sportkledingindustrie
- website over de Fair Play campagne bij de Olympische Spelen
Publicatiedatum 14 08 2008