DonerenNieuwsbrief
Home

Freshman in Africa - weblog

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

 

Van 11 tot en met 18 augustus brengt Jaap Smit een bezoek aan vakbondsorganisaties in Ghana en Togo. Zijn eerste indrukken...

"Op woensdagavond 11 augustus zet ik mijn eerste voetstappen in Afrika en kom ik aan op het vliegveld van de hoofdstad van Ghana. Militairen zijn zichtbaar aanwezig en het herinnert me aan het feit dat mensen hier recent nog in situaties van militaire spanningen hebben geleefd en gewerkt. Vanaf mijn generatie in Nederland kennen we politieke stabiliteit: een onvermijdelijke voorwaarde voor sociale en economisch ontwikkeling.

Dat laatste is de reden van mijn bezoek hier. CNV adviseert en ondersteunt de vrije vakbeweging in Ghana om werkende vrouwen en mannen in hun rechten te bevestigen en een spil te zijn in het overleg met werkgevers en overheid. Dat gaat ze hier goed af, de Ghana Federation of Labour (GFL) heeft ruim tien jaar geleden een bres geslagen in de eenpartijstaat die de vakbeweging toen nog was. Nu hebben werkenden een keuze in wie hen vertegenwoordigt, ik begrijp heel goed dat ruim 35.000 Ghanezen kiezen voor GFL.

Vanmorgen waren we op bezoek bij de opperrechter en spraken we met haar over het Hof voor Arbeidszaken. Die kan nog wel wat deskundigheid van buiten gebruiken en we hebben haar kunnen vertellen over ervaringen in andere landen. Overigens geweldig om te zien dat een vrouw deze positie inneemt, samen zijn mannen en vrouwen immers zoveel beter in staat om te werken aan hun maatschappij. In onze samenwerking in Ghana (en elders in de wereld) versterkt CNV dat mannen en vrouwen gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen.

En zo sluit ik mijn eerste dag af. Wat een geweldige atmosfeer hier en mooie mensen om mee te werken. Ik ben al iets minder freshman geworden en zie uit naar de dag van morgen."

Jaap Smit

Publicatiedatum 17 08 2010