DonerenNieuwsbrief
Home

Fairfood en CNV Internationaal intensiveren samenwerking

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer
Werknemers op de plantages werken samen met partijen in de voedselketen

Op 8 juli hebben Fairfood en CNV Internationaal een samenwerkingsovereenkomst gesloten.  Met de ondertekening bezegelen de twee organisaties de intensivering van hun langdurige samenwerking om de arbeidsrechten in de voedselketen te verbeteren. Daarbij vervullen de CNV-partnervakbonden in ontwikkelingslanden een belangrijke rol. Fairfood traint mensen om gesprekken te voeren met bedrijfsleven, (lokale) overheden en maatschappelijke organisaties. Deelnemers leren hoe zij op de plantages duurzaamheidsaspecten kunnen identificeren en ze leren effectieve manieren om positieve veranderingen te kunnen beïnvloeden, door het gezamenlijk werken met verschillende partijen in de voedselketen.   “Samen met Fairfood bepalen wij met onze partnervakbonden om welke problematiek en campagne het zal gaan,” zegt Marie José Alting von Geusau, manager van CNV Internationaal. “Partners zullen deze campagnes zelf uitvoeren en daarmee de betreffende stakeholders en consumenten beïnvloeden om de duurzaamheid te vergroten.”   Fairfood zal de ervaringen uit deze trainingen gebruiken bij haar reguliere lobbywerk aan eerlijk en duurzaam voedsel. “De meerwaarde van capaciteitsversterking is dat mensen in het zuiden leren om zelf op te komen voor hun rechten. Dat heeft twee belangrijke voordelen: ze versterken hun eigen positie en uiteindelijk is er op die manier minder hulp vanuit het noorden nodig,” aldus Anselm Iwundu, algemeen directeur van Fairfood.  

Begin voedselproductieketen

CNV Internationaal werkt sinds 2008 samen met Fairfood om arbeidsrechten van werknemers aan het begin van de voedselproductieketen in ontwikkelingslanden te verbeteren. CNV-partnerorganisaties zijn afgelopen jaren getraind om onderzoeken uit te voeren naar arbeidsomstandigheden op plantages, kwekerijen en in voedselverwerkingsbedrijven. Voor de vakbonden was het belangrijk om door deze trainingen van Fairfood de link te kunnen leggen tussen de lokale situatie op plantages en de internationale voedselketens. “Dankzij de trainingen van Fairfood hebben we nu beter in kaart gebracht waar de meloenen, aubergines en garnalen vanuit Honduras naartoe gaan. Op die manier zien we de verbinding tussen onze lokale situatie en de mondiale markt,” aldus José García van de Hondurese vakbondskoepel CGT.  

Meer informatie in de nieuwsbrieven over dit project:

Newsletter 1 (pdf)
Newsletter 2 (pdf)
Newsletter 3 (pdf)
Newsletter 4 (pdf)
Newsletter 5 (pdf) Reportage you tube

Publicatiedatum 21 07 2013