DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Podcast: Europees Handelsdebat

Partijen in gesprek over het belang van handel
 

In aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen in juni organiseerden CNV Internationaal, VNO-NCW en Betrouwbare Bronnen het Groot Europees Handelsdebat, op donderdagmiddag 16 mei 2024 in Nieuwspoort, Den Haag.

Onder leiding van Jaap Jansen van de veelbeluisterde podcast Betrouwbare Bronnen, gingen lijsttrekkers en kandidaten voor het Europees Parlement in debat over het belang van handel voor Nederland en Europa. 

 

Deelnemers
 

Gerben-Jan Gerbrandy 
D66

Marit Maij 

Groen Links / PvdA

Lennart Salemink 

VVD

Ingeborg ter Laak 

CDA

Reinout van Malenstein

NSC

Anna Strolenberg 

Volt

Leiding 
 

Jaap Jansen

Betrouwbare Bronnen

Het debat gaat over actuele kwesties op het Europese politieke toneel, zoals hoe we via handel kunnen zorgen voor ontwikkeling en waarborging van arbeidsrechten, de toegang tot grondstoffen en hoe we kunnen zorgen dat die eerlijk uit de grond worden gehaald en ook strategische autonomie. 

Keuzes op dit terrein hebben grote impact op de ontwikkeling van internationale handel komende jaren. De kandidaten gaan in discussie over hun standpunten en doelen. 

 

Meer weten : 

De Europese Unie (EU) is een van 's werelds grootste handelsblokken. Het EU- handelsbeleid beïnvloedt economische relaties met zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden. Duurzame ontwikkeling en betrokkenheid van de samenleving zijn essentieel in de EU-vrijhandelsovereenkomsten. 

Deze nieuwe paper van CNV Internationaal belicht de rol van het Europees Parlement en de parlementen van EU-lidstaten bij het bevorderen van ontwikkeling via internationale handel.

De EU moet nieuwe partnerschappen sluiten en handelsdeals versnellen voor grondstoffen en alternatieve energie. Respect voor mensen- en werknemersrechten en het milieu is daarbij essentieel. EU-handelsakkoorden moeten deze waarden bevorderen en concurrentievoordeel door schendingen voorkomen.

Het Europees Vakverbond EVV nam hierover een resolutie aan op dd 27 september 2023. 

De Domestic Advisory Groups (DAG's) zijn opgericht als een mechanisme voor het maatschappelijk middenveld om duurzame ontwikkeling in EU-handelsovereenkomsten te monitoren. De vraag blijft echter of de DAG's effectief kunnen functioneren zoals bedoeld.  Deze tekst gaat over kwesties met betrekking tot de organisatie, de capaciteitsversterking en transparantie. Er staan ook aanbevelingen in voor de implementatie van duurzaamheidshoofdstukken van handelsverdragen (TSD). Sommige voorstellen zijn relatief eenvoudig te realiseren, terwijl andere een meer institutionele herziening vereisen. Lees meer

 

Voor vragen: internationaal@cnv.nl 

 

Publicatiedatum 17 05 2024