DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Elsa Paez overleeft aanslag

Colombiaans vakbondsleider Elsa Paez overleeft opnieuw aanslag

Vakbondswerk in Colombia blijft zeer risicovol. Afgelopen 15 juli is er een aanslag is gepleegd op Elsa Paez die namens de CGT nauw betrokken is bij de vakbond voor het gevangenissen en penitentiaire inrichtingen, Unión de Trabajadores Penitenciarios y Carcelarias de Colombia (UTP). De aanslag gebeurde kort nadat de bond in het geweer kwam tegen corrupte gevangenisdirecties.

De auto waarin zij werd vervoerd, werd door zeven kogels getroffen. Dit was niet de eerste aanslag op het leven van Elsa Paez. Gelukkig is zij ongedeerd gebleven. De daders van deze aanslag zijn onbekend.

Vakbond klaagt corrupte gevangenisdirecties aan

Feit is dat de schietpartij gebeurde vlak nadat de UTP klachten heeft ingediend over de band tussen een aantal corrupte gevangenisdirecties en gedetineerde drugdealers. In brieven heeft het CNV deze aanslag onder de aandacht gebracht bij Colombiaanse overheid. Conform internationale richtlijnen heeft de Colombiaanse overheid de verantwoordelijkheid om mensenrechten en arbeidsrechten te beschermen en er voor te zorgen dat mensenrechtenverdedigers – zoals Elsa Paez – hun werk veilig kunnen doen. Bij de overheid is erop aangedrongen om aan, al het mogelijke te doen om de daders van deze laffe aanslag op te sporen en te berechten.

Veiligheidsprogramma voor vakbondsmensen

Deze aanslag op Elsa Paez toont aan dat een goed nationaal veiligheidsprogramma voor vakbondsmensen nog steeds van levensbelang is. Het CNV ondersteunt daarom de oproep van de Colombiaanse vakbeweging aan de regering er dan ook alles aan te doen om het veiligheidsprogramma voor vakbondsmensen in stand te houden en uit te breiden waar dat noodzakelijk is.

Bekijk ook het verhaal van Elsa Paez op youtube

Publicatiedatum 22 08 2016