DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Ellendige omstandigheden bouwvakkers WK Qatar

Net zoveel doden als spelers in 2022 als dit zo doorgaat. 

Internationale vakbondsorganisaties slaan alarm over de zeer slechte omstandigheden op de bouwplaatsen voor het WK in Qatar. Een team van ervaren inspecteurs uit 18 landen - onder wie CNV-bestuurder Bert van der Spek - is momenteel in Qatar. 

Van der Spek is geschokt over de leefomstandigheden in een woonkamp dat hij bezocht: "In een stinkende vieze kamer lagen opgepropt wel 8 mensen op matrassen op de grond. Er zijn maar een paar gammele gaspitten om eten warm maken. In de afvoerputjes zwemmen kleine beestjes en er hangt een doordringende pislucht. Dat hier ziektes ontstaan lijkt mij logisch."

 

Hij sprak ook met een jonge bouwvakker die na een ongeluk al maanden niet kan werken. De jonge man leeft op kosten van vrienden. Het liefst wil hij terug naar zijn land maar kan geen kant uit omdat zijn paspoort ingenomen is. Het is lastig opereren voor de internationale delegatie want ze krijgen geen toestemming om zomaar bouwplaatsen te bezoeken.

"In het kamp dat we wel met toestemming bezochten waren de omstandigheden niet zo slecht, maar ik vrees dat dat echt een uitzondering was."

Op 9 oktober heeft de vakbondsdelegatie gesproken met de onderminister van arbeid, maar ook uiteindelijk met de regionale algemeen secretaris van de FIFA. Gewezen werd op de zeer slechte publiciteit met name in Europa in verband met de zeer slechte arbeidsomstandigheden en de belabberde huisvesting van ongeveer 1.2 miljoen arbeiders nagenoeg allen migranten uit landen als Nepal, India de Filippijnen en diverse Afrikaanse landen.

Wat opviel was dat de verantwoordelijkheden vooral werden afgewimpeld op de werkgevers, de grote vaak Europese ondernemingen zoals Vinci uit Frankrijk en OHL uit Spanje. Het bezoek aan de kampen waar vaak duizenden en duizenden migranten leven werd geregeld door het instituut van mensenrechten.

De indruk ontstond dat alleen de goede voorbeelden werden getoond, want die zijn er ook wel. We mochten niet met de mensen spreken, daarom hebben we 's- avonds ongeveer 40 mensen uit het kamp uitgenodigd en met hen gesproken.Een jonge man van 20 jaar, vader van een kind, heeft een ongeluk gehad en wekt al enkele maanden niet. Hij krijgt geen geld en wordt door zijn vrienden in leven gehouden. Zijn paspoort is afgepakt door zijn werkgever, een onderaannemer ( hoewel de onderminister daarvoor vertelde dat dit absoluut niet mag). Maar het gebeurt gewoon heel vaak. Hij heeft geen papieren en is er dus illegaal. Na verloop van tijd gaat hij wellicht de gevangenis is en daarna na maanden het land uitgezet. Hij had de tranen in zijn ogen toen hij mij dat verhaal vertelde. Hij was hier al 7 jaar en wilde ook wel weg, maar hij kan niets beginnen. Hij vertelde ook dat de mensen onweer 60 uur per week werken tegen een een loon van 1100 Qrial ( ongeveer 250 euro per maand ).

Ook zijn we onvoorbereid zelf met een aantal mensen gewoon met de taxi naar een kamp gegaan waar duizenden Nepalezen en mensen uit India leven, op het gevaar af dat we er niet in mochten. We hadden iemand bij ons die Hindi sprak. Wat we daar aantroffen was gewoon verschrikkelijk. Ik vind het gewoon moderne slavernij wat hier heerst. Je wilt toch niet straks op de tribune zitten terwijl je weet dat er duizenden gewonden en als het zo door gaat tot 2022 een even aantal doden zijn gevallen. Een andere man vertelde dat in de periode dat hij hier werkt en dat is 6 jaar en 10 dodelijke ongelukken zijn geweest. Ik vind dat de wettelijke regels uitgebreid en sterk gehandhaafd moeten worden.

De onderminister vertelde dat er op de ongeveer 1.2 miljoen migranten arbeiders er 150 inspecteurs zijn, een druppel op een gloeiende plaat. Bovendien gaan de regels lang niet ver genoeg, besluit CNV bestuurder Bert van der Spek, die ook nog de Nederlandse ambassade in Qatar zal bezoeken.

Eerdere bijeenkomsten van internationale vakbondsorganisaties met de FIFA en de overheid van Qatar hebben niet geleid tot verbetering. De vakbondsorganisaties vinden daarom dat FIFA duidelijk moet maken dat het WK 2022 niet in Qatar kan plaatsvinden als de internationale arbeidsnormen niet worden nageleefd.

Update

Minister Ascher heeft inmiddels in een brief toegezegd dat het kabinet samen met internationale sociale partners zal optrekken om de situatie in Qatar te verbeteren.

 

Publicatiedatum 10 10 2013