DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Eerlijke kleding? Draag het uit!

Hoe eerlijk is jouw kleding?
Hoeveel kleding hangt er in jouw kast? Elke Nederlander heeft gemiddeld zeventig tot honderd kledingstukken. En kijk eens op het label in je trui of jas waar die gemaakt is. De meeste kleding komt uit landen waar de arbeiders erg weinig verdienen en vaak veel moeten overwerken onder slechte omstandigheden. Er worden dus mensen uitgebuit om ons aan te kleden. CNV Internationaal vindt eerlijke handel en productie van kleding uiterst belangrijk voor de armoedebestrijding. Daarom start op 8 mei, de Internationale Dag van de Eerlijke Handel de handtekeningactie voor eerlijke kleding. Maar wat is Eerlijke Kleding eigenlijk? Hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen: Wat is eerlijke kleding?
Kleding is eerlijk gemaakt als voldaan is aan de minimale arbeidsvoorwaarden. De ILO, de internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties heeft daarvoor normen opgesteld:

  • Vast arbeidscontract
  • Geen dwangarbeid
  • Geen kinderarbeid
  • Geen discriminatie
  • Leefbaar loon
  • Vrijheid van vakvereniging en collectieve onderhandeling
  • Beperkt aantal werkuren en overwerk
  • Veilige en gezonde omstandigheden
Welke kledingmerken zijn eerlijk?
Meer informatie over kledingmerken die goed bezig zijn en die voldoen aan de minimale normen staat bij:  Tip: kijk eens op de website van jouw kledingmerk wat er staat over de gedragscode waarbij het bedrijf is aangesloten. En vraag naar die gedragscode als je niets kunt vinden. Welke winkels verkopen Eerlijke Kleding?
Op www.kledingchecker.nl kun je vinden welke winkels Eerlijke Kleding verkopen in jouw woonplaats of de stad waar je gaat winkelen. Waarom kun je in de winkel meestal niet zien welke kleding eerlijk is?
De kledingindustrie is een gigantische industrie. Wereldwijd werken er ruim 47 miljoen vrouwen en mannen. En de productieketen is complex. Onze kleding komt via een route van (onder-)aannemers, inkoopkantoren en importeurs uiteindelijk in de winkelschappen terecht. Dit maakt controle erg lastig. Het belangrijk dat alle betrokken partijen samen werken aan verbetering. Zowel bedrijven als vakbonden en maatschappelijke organisaties moeten vertegenwoordigd zijn. Dit heet een Multi Stakeholder Initiatief (MSI). Fair Wear is daar een voorbeeld van. Fair Wear controleert regelmatig de textielfabrieken en de productieketens van aan diverse kledingmerken.  Is Eerlijke Kleding duurder?
De prijs van Eerlijke Kleding is niet of nauwelijks hoger. Het loon van de textielarbeiders is maar een heel klein stukje van de prijs in de winkel. Meestal is dat minder dan vijf procent van wat een kledingstuk in de winkel kost. De kosten voor reclame en de winst voor de (tussen)handel vormen de grootste kostencomponenten van kleding. Grote merken geven 25 keer meer uit aan advertenties dan aan lonen! En hoe staat het met kinderarbeid in de kledingindustrie?
Kinderarbeid is op sommige plaatsen nog steeds een probleem. Gelukkig wordt kinderarbeid niet meer op grote schaal ingezet. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Schone Kleren Campagne. Kinderarbeid komt het meest voor in de landbouw en in de schoonmaak, want daar is kinderarbeid het minst zichtbaar en juist moeilijk te bestrijden.  Wat kan ik er aan doen?
Shoppen mag natuurlijk! Maar laat  ook je stem horen. De klant is koning(in). Gebruik je macht als consument. Dan kun je de situatie van arbeiders in de kledingfabrieken veranderen. Want de merken  leveren wat hun klanten vragen. Laat dus weten dat je alleen nog maar kleding wilt kopen die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer de kledingmerken er niet omheen kunnen. Eerlijke kleding? Draag het uit!
Teken de actie voor Eerlijke Kleding, en stuur die door naar vrienden en bekenden.

Publicatiedatum 03 06 2010