DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Drie Cubanen Groep van 75 vrij

Drie Cubaanse politieke gevangenen – leden van de Groep van 75 – zijn afgelopen week vrijgelaten. Twee van hen  Moya en Hector Maseda wilden de gevangenis niet verlaten. Zij eisten dat andere politieke gevangenen, die ernstig ziek zijn, ook zouden worden vrijgelaten. De dissidenten Maseda en Moya  werden in 2003 tijdens de Zwarte Lente in Havana gearresteerd. Met de vrijlating van Díaz Fleitas enkele dagen eerder, zitten nu nog 7 leden van de Groep van 75 gevangen. Hun namen luiden: Pedro Argüelles Morán, Oscar Elías Biscet, José Daniel Ferrer García, Diosdado González Marrero, Iván Hernández Carrillo, Librado Linares García en Félix Navarro Rodríguez.

Hector Maseda Gutierrez (links op de foto), is de echtgenoot van Laura Pollán, een van de oprichters van de Damas de Blanco, de beweging van vrouwen en moeders van de gevangen dissidenten. Angel Moya Acosta (rechts) was correspondent voor Journalisten Zonder Grenzen. Hij is getrouwd met Berta Soler, ook een woordvoerder van de Damas de Blanco. Moya zei tegen CNN: ‘Men dwong mij de gevangenis te verlaten' Egypte wekt hoop
Beide dissidenten blijven in Cuba wonen. Ook Díaz Fleitas is vrijgelaten en is nu thuis in zijn woning in Consolación del Sur in Pinar del Río. Hij zei blij te zijn met zijn vrijheid en sprak de hoop uit dat er in Cuba iets soortgelijks zou gebeuren als in Egypte. Fleitas dankte de katholieke kerk voor de inzet bij zijn vrijlating. Ondanks deze vrijlatingen gaat het niet beter met de mensenrechtensituatie op Cuba. Dat concludeert Human Rights Watch in een recent rapport.Bron: Cuba Weblog (Nederlandstalig)

Publicatiedatum 15 02 2011