DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Debat - Meer dan alleen vrijhandel

Eind januari begint in Brussel een cruciale onderhandelingsronde over een nieuw Associatie Verdrag tussen de Europese Unie en de Midden-Amerikaanse landen. Voorafgaand aan deze ronde  is er komende vrijdagavond in Utrecht een debat over de vraag hoe sociaal dit verdrag is. Sprekers zijn Raimon Obiols i Germa, EU onderhandelaar, en Carlos Molina, vertegenwoordiger van het maatschappelijk middenveld in Midden-Amerika. Beiden spelen een belangrijke rol tijdens de onderhandelingsronde in Brussel.

Europa is een van machtigste economisch handelsblokken in de wereld. Momenteel is Europa met Midden-Amerika in onderhandeling over de totstandkoming van een Associatieverdrag: een integraal pakket afspraken over vrijhandel, politieke dialoog en ontwikkelingssamenwerking. Europa pretendeert duurzame economische en sociale ontwikkeling te bevorderen.

De kernvraag van het debat is: hoe sociaal is het associatieverdrag met Midden-Amerika nu eigenlijk? Durven wij onze eigen economische belangen ondergeschikt te maken aan belangen van de bevolking in Midden-Amerika? Hebben wij in Europa nog echte idealen of gaat het uiteindelijk alleen om de winsten die onze bedrijven daar kunnen maken?

Deze avond kunt u meepraten met degenen die direct bij de onderhandelingen betrokken zijn:

Raimon Obiols i Germa, Spaans Europarlementariër en tevens voorzitter van de Europese delegatie voor betrekkingen met Midden-Amerika. De heer Obiols is direct betrokken bij de onderhandelingen in het kader van het associatieverdrag.

Carlos Molina, voorzitter van het Consultatief Comité van Systeem voor Midden-Amerikaanse Integratie (CC-SICA), de vertegenwoordiger van het maatschappelijk middenveld in de regio Midden-Amerika en partner van CNV Internationaal.

Daarnaast zal een panel van diverse EU belangengroepen de discussie flankeren en becommentariëren. Bert van Boggelen, lid van het dagelijks bestuur van het CNV zal namens het CNV aanwezig zijn. Voorzitter is Wilma Rozenboom. Het debat wordt georganiseerd door CLAT Nederland samen met debatcentrum TUMULT. Wanneer: vrijdag 23 januari, van 20.00 - 21.30 uur
Waar: in de zaal van TUMULT. Domplein 4/5, Utrecht.
Aanmelden: via www.tumultdebat.nl of 030-2332430 Achtergronden over het Associatieverdrag: www.clat.nl

Publicatiedatum 16 01 2009