DonerenNieuwsbrief
Home

De sociale kant van globalisering in Genève

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

ILO weblog aflevering 3 - In het SER advies duurzame globalisering dat zojuist bekendgemaakt is, dringt het CNV aan op een actieve rol van de overheid. En wat het CNV betreft gaat het daarbij niet alleen om de economische kant van globalisering, maar net zo goed om de sociale kant voor Nederland en ontwikkelingslanden. Niet alleen economische groei, maar ook aandacht voor rechtvaardige inkomensverdeling, armoede, sociale uitsluiting en werkzekerheid.

Dit is ook een belangrijk onderwerp tijdens de ILO conferentie dit jaar, vervolgt CNV medewerker Margreet Vrieling in haar weblog vanuit Genève: Hoe kan de ILO versterkt worden? En komt er voldoende aandacht voor de sociale dimensie bij globalisering? De sleutel daarvoor ligt bij het concept Decent Work.
Fatsoenlijk of menswaardig werk omvat:

  • het naleven van werknemersrechten
  • werkgelegenheid
  • een systeem van sociale zekerheid
  • een goed functionerende sociale dialoog.
Decent work for a decent life
Zoals de directeur van de ILO, Juan Somavía net zei. Decent work moet het  vertrekpunt zijn, niet het doel waar we naar streven. Doel is immers een ‘ decent life’ . Hiermee bevestigt Somavia de titel van de campagne die de wereldvakbondsorganisatie organiseert, namelijk Decent work for a decent life.

Geneve, vrijdag 30 mei 2008
Margreet Vrieling

Meer

Publicatiedatum 30 05 2008