DonerenNieuwsbrief
Home

Cubaans vakbondsleider Pedro Álvarez vrij!

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer
Van links naar rechts: Alejandro González, José Ramón Gabriel Castillo, Pedro Pablo Álvarez en Omar Pernet komen aan in Madrid.

De Cubaanse autoriteiten hebben om ‘humanitaire redenen’ zeven politieke gevangenen vrijgelaten. Een van hen is de 60-jarige vakbondsleider Pedro Pablo Álvarez, voorzitter van de niet-erkende vakbond CUTC die bijna 5 jaar in de cel zat. Álvarez behoorde tot de 75 mensenrechtenactivisten die op 18 maart 2003 tijdens een landelijke actie van de Cubaanse staatsveiligheiddienst, gevangen werden genomen. De groep staat bekend onder de naam Groep van 75. Een maand later werd Álvarez veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn oppositionele vakbondsactiviteiten. Alvarez is afgelopen zondagmiddag in Madrid aangekomen, samen met drie andere Cubaanse dissidenten, Alejandro González Raga, Omar Pernet, José Gabriel Ramón Castillo, die ook door de autoriteiten in Havana zijn vrijgelaten.
Een vliegtuig van het Spaanse leger stond in Havana klaar om de vier, met hun gezinnen te vervoeren. Bijna vijf jaar hebben zij onder slechte omstandigheden doorgebracht in de cel. In Madrid zijn zij opgevangen door het Rode Kruis voor de nodige medische zorg. Nog 55 dissidenten vast
CNV-voorzitter René Paas reageert verheugd, maar maakt zich zorgen om de gezondheid van Alvarez: "hij heeft zoveel aandoeningen, dat zijn leven in vrijheid nog steeds heel zwaar zal zijn. Toch is het prachtig nieuws dat Alvarez geen 25 jaar hoeft door te brengen in mensonterende omstandigheden. Van de oorspronkelijke Groep van 75 zitten Op dit moment zitten nog 55 dissidenten vast. "Het blijft dus zaak om ook de situatie van deze mensen onder de aandacht te brengen', benadrukt Paas. Raul volgt Fidel op
16 februari heeft Fidel Castro zijn aftreden als staatshoofd aangekondigd. Afgelopen zondag 24 februari heeft het Cubaanse parlement zijn 76 jarige broer Raul Casto aangewezen als opvolger.  Nieuwe kansen voor Cubaanse vakbeweging?
"Hopelijk gaat er een nieuwe wind waaien met meer respect voor mensenrechten, waaronder die van vakbondsmensen. Het CNV zal het vakbondswerk van partnerorganisatie CUTC daarom blijven ondersteunen, reageert René Paas."  Voor zover mogelijk zijn de mensen van de CUTC ook tijdens de gevangenschap van hun algemeen secretaris actief gebleven met het onafhankelijk vakbondswerk, waar Pedro Pablo zich voor zijn arrestatie met hart en ziel voor inzette. In ruim de helft van de provincies van Cuba zijn er bestuurders en kaderleden actief. Vakbondsorganisatie CUTC spreekt in een reactie gelukwensen uit naar Pedro Pablo en zijn familie.

Wie zijn deze vier vrijgelaten mensenrechtenactivisten?

  • González Raga van de christelijke bevrijdingsbeweging Movimiento Cristiano Liberación (MCL), zat een gevangenisstraf uit van 14 jaar in de gevangenis Kilómetro 7 bij Camagüey.
  • Omar Pernet van de nationale mensenrechtenbeweging Movimiento Nacional de Derechos Humanos 'Mario Manuel de la Peña', veroordeeld tot 25 jaar;
  • Pedro Pablo Alvarez, voorzitter van de vakbond CUTC (Consejo Unitario de Trabajadores) had ook 25 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.
  • José Gabriel Ramón Castillo, directeur van het onafhankelijke Instituto Cultura y Democracia was tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld en zat in de Boniato-gevangenis van Santiago de Cuba.
De Cubaanse autoriteiten hebben aangekondigd nog drie anderen vrij te zullen laten. Hun namen zijn nog niet bekendgemaakt. Meer:

Publicatiedatum 18 02 2008