DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Convenantspartijen voedingsmiddelensector opgeroepen tot actie

"Beëindig niet zomaar contracten"

Op dit moment worden we allemaal geconfronteerd met het coronavirus (COVID-19), dat wereldwijd een uitdaging vormt. Voor bedrijven wereldwijd is dit een ongekende crisis die zelfs de gezondheid van vitale bedrijven in gevaar brengt. Ook in de voedingssector.

Het maatschappelijk middenveld roept de partijen van het convenant voedingsmiddelen in een brief op om in deze crisistijd de dialoog met overheden en toeleveranciers aan te gaan en samen naar oplossingen te zoeken. Vanuit solidariteit, maar ook met het oog op de vitaliteit van de productie op langere termijn.

"Juist een open gesprek over de gezamenlijke uitdagingen waar we als voedingsmiddelensector voor staan, kan nieuwe inzichten geven waardoor hopelijk minder ingrijpende maatregelen nodig zijn. Ga flexibel om met de zowel arbeids- als aankoopcontracten en wees voorzichtig met het openbreken of beëindigen van contracten. Signaleer, als er maatregelen genomen moeten worden, welke (potentiële) consequenties dit heeft in de keten, met name voor zowel werknemers als (kleine) toeleveranciers in risicolanden. Garandeer de veiligheid van werknemers en stuur ze, indien nodig, op betaald verlof. Blijf kopen van kleine boeren en mkb-bedrijven in de ketens.”

Lees hier de brief aan de convenantspartijen

Publicatiedatum 06 04 2020