DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

CNV veroordeelt neerslaan stakingen in Panama

Bij het neerslaan van een staking in Panama zijn 2 of 3 doden gevallen. Andere bronnen spreken van 6 dodelijke slachtoffers. Meer dan 100 stakers zijn gewond geraakt en 300 zijn opgepakt.

Onder de dodelijke slachtoffers is Antonio Smith. Hij was lid van een vakbond van werknemers op een bananenplantage en kwam door politiekogels om het leven. Rebeca Barboi is lid van de vakbond voor de bananenplantage en is met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis, vanwege de klappen die ze kreeg van politie-agenten.

Wet 30 ondermijnt fundamentele rechten
Werknemers op bananenplantages en in de bouw demonstreren al een aantal dagen tegen de Wet 30. Deze wet ondermijnt de fundamentele rechten, zoals het recht op staking en de vrijheid om lid te zijn van een vakbond. Mensen die zich niet aan deze wet zouden houden, lopen het risico om voor maximaal twee jaar in de cel te belanden. Deze wet geeft werkgevers ook het recht om stakende werknemers te ontslaan.

CNV steunt vakbeweging Panama
Volgens de laatste berichtgevingen zal de regering verdere repressieve maatregelen treffen, zoals specifieke arrestatiebevelen tegen vakbondsleiders. Het CNV heeft protest aangetekend bij de Panamese autoriteiten. In een brief roept Pieter de Vente, algemeen secretaris van het CNV, de overheid van Panama op om tot concrete acties te komen om de spanningen in het land te doen afnemen. Ook dringt het CNV aan op onderzoek naar de oorzaak van de escalatie van het conflict. Het CNV steunt de Panamese vakbeweging in hun veroordeling van Wet 30, omdat het de meest fundamentele rechten van werknemes en de vakbonden raakt.

Publicatiedatum 16 07 2010