DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

CNV Schoonmaak helpt schoonmakers in Benin

Jan Kampherbeek van CNV Schoonmaak: “Ik ben er trots op dat we via de Nederlandse cao voor de schoonmaak en het glazenwassersbedrijf een bijdrage leveren aan in de ontwikkeling van schoonmakers in Benin.”


Met de Nederlandse gelden zijn 200 huishoudelijk werkers op het gebied van voeding, hygiëne en kinderzorg geschoold. Ook hebben ze meer informatie gekregen over hun arbeidsrechten van de partner-vakbond van CNV Internationaal in Benin.

Tien vakbondsleiders van de SYNTRAD-B, de vakbond voor huishoudelijk werkers in Benin, hebben een cursus gevolgd waarin hun niveau Frans verhoogd is tot een professioneel werkniveau.


Justine Houessou, huishoudelijk werker, deelnemer

"Ik ben heel dankbaar hiervoor. Dit helpt ons enorm. Ik werk al vanaf mij vijftiende in de huishouding, maar mijn arbeidsvoorwaarden zijn nooit verbeterd.

Mijn werkgevers hebben me altijd als minderwaardig behandeld omdat ik geen diploma's had. Ze hebben me nooit een eerlijk salaris willen geven.

Door deze training durf ik nu op te komen voor mijn rechten.”


Edah Hyppolite

“Ik wil mijn dankbaarheid uitspreken voor deze cursus, omdat ik financieel gezien nooit in staat zou zijn geweest om deze cursus te volgen.

Wij begrijpen nu de voordelen van het lid zijn van een vakbond. We zijn op de hoogte van onze rechten en we hebben geleerd dat we trots kunnen zijn op ons werk.”

Amavi Degue, secretaris van de vakbond van huishoudelijk werkers SYNTRAD-B

“We hadden al lange tijd de droom om onze leden effectiever te woord te kunnen staan en hen beter te ondersteunen.

Ook hebben we door deze trainingen meer ervaring gekregen in het opzetten van workshops en bijeenkomsten voor hen. We hebben veel meer concrete vaardigheden.”


CNV Internationaal werkt in Benin samen met de Confédération des Organisations Syndicales Indépendantes du Bénin (COSI). De vakcentrale COSI heeft ruim 97.700 leden. Dit project werd uitgevoerd samen met de vakbond voor huishoudelijk werkers SYNTRAD-B die is aangesloten bij COSI. Die bond is in 2012 opgericht en telt momenteel 1190 leden. De bond heeft leden uit alle regio’s van Benin.

Meer weten over Benin? Kijk ook het filmpje

Publicatiedatum 15 12 2017