DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

CNV Internationaal roept op tot vrijlating van verpleegkundige Venezuela

CNV Internationaal ondersteunt de oproep van haar Venezolaanse partnervakbond ASI voor de onmiddellijke vrijlating van verpleegkundige Ada Macuare. Zij wordt vanmiddag voorgeleid voor de rechter en wordt beschuldigd van haat en terrorisme, vanwege haar deelname aan eerdere protesten tegen de slechte situatie in de zorg.

Macuare werd afgelopen woensdag tijdens haar werk op de eerste hulp gearresteerd door agenten in burger. De verpleegkundige maakt zich net als duizenden andere zorgverleners druk over de onverantwoorde situatie in de zorg: er zijn geen beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers, salarissen worden (deels) niet betaald en er zijn geen COVID-vaccins voor zorgpersoneel.

Geschokt en boos

Anneke Westerlaken is voorzitter van CNV Internationaal en CNV Zorg & Welzijn: "Ik ben geschokt en boos. De pandemie vraagt wereldwijd het uiterste van zorgpersoneel. Overheden en werkgevers  hebben een verplichting om maximale veiligheid aan zorgpersoneel te bieden. De omstandigheden in Venezuela zijn slecht. Onbestaanbaar dat een verpleegkundige die hier kritisch over is wordt opgepakt."

#AdaMacuareSomosTodos

Vakbondspartner ASI roept haar leden op om vanmiddag te demonstreren voor het paleis van justitie in de stad Barcelona, waar de voorgeleiding is. Binnen Venezuela wordt de slogan: #AdaMacuareSomosTodos ofwel: Wij zijn allemaal Ada Macuare op grote schaal gedeeld.

-----------------------------------------

CNV internationaal steunt ASI Venezuela in haar werk om opvolging te geven van de aanbevelingen van de ILO aan Venezuela om zo fundamentele vakbondsrechten te respecteren. Ada is niet de enige vakbondsleider die vast zit. Er zijn vele gevallen dat vakbondsleiders worden bedreigd, opgepakt en zelfs gemarteld. https://www.cnvinternationaal.nl/nl/ons-werk/nieuws/2021/maart/ILO-Venezuela-fundamentele-arbeidsrechten

De crisis in Venezuela was al enorm groot met ruim 4.800.000 mensen die het land uitvluchten vanwege de economische crisis in het land. COVID-19 heeft deze crisis verergerd.

Publicatiedatum 26 07 2021